От х:

Днес в x:

4 изложби и безплатни музеи в Хасково за „Европейските дни на наследството”

През последните две десетилетия инициативата “Европейските дни на наследството” се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента. През месец септември всяка година културните институти отварят вратите си за популяризиране на сътвореното от дедите ни и в търсене на неговото място в съвремието. Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, подкрепена съвместно от Съвета на Европа и от Европейската комисия, повишавайки осведомеността на европейските граждани за богатството и културното многообразие на Европа. През 2016 година в България за пореден път ще се проведат Европейските дни на наследството под егидата на Министерството на културата. Официалните събития по отбелязването им ще се проведат от 15 до 18 септември с национална тема “Културното наследство в информационното общество”. 

Хасково ще се включи в инициативата, като посвети събития от богатия културен календар на общината. Програмата включва представяне на изложбите: „Хасково през погледа на местните творци“ в Градска Художествена галерия „Атанас Шаренков“, изложба на Дружеството на хасковските художници и творци в Художествена галерия „Форум и „Занаятите в Хасково от края на 19 и началото на 20 век“ в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ (изложбите ще останат през целия месец септември). На 6.09. от 10.00 ч. в Регионален исторически музей - Хасково ще бъде открита обновената археологическа експозиция.

В периода на официалното провеждане на Европейските дни на наследството, от 15 до 18 септември 2016 г., жителите и гостите на града ще имат свободен достъп /без заплащане на входни такси/ до експозициите в Регионален исторически музей - Хасково и Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“, с.Александрово.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини