От х:

Днес в x:

Жената-каучук на 7-и в Хасково. Сирма Добрева: Все някога човекът ще полети

Изображение 1 от 4

    Една от най-големите атракции на тържествата за Деня на Хасково тази година е въздушната акробатика на Сирма Добрева. Жената-каучук, както я наричат, заедно със своя екип, 10 от най-добрите акробати и гимнастици у нас, ще танцува върху фасадата на сградата на областната администрация на 7 септември от 19.30 часа.

    Сирма Добрева е родена в Плевен. Едва 14-годишна е одобрена на кастинг за циркови артисти. Започва самостоятелна кариера две години по-късно с изпълнението на номера си „Въздушен обръч“. Популярната еквилибристка - рускинята Валентина Ефремова й открива тайните на „каучука“.

    Изнасяла е спектакли в десетки държави по света.

    Сирма Добрева смая публиката с майсторските си изпълнения в „България търси талант“ миналата година.

    Тя е артистичен директор и основател на Kinetix/ „Канетикс”- уникален по рода си проект за акробатични въздушни пърформънси, нереална акробатика, която не се поддава на гравитацията и смайва възприятията.


     

    - Сирма, вашите танци по 10-метрови фасади са изключително впечатляващи, но много опасни. Какво си казвате преди да полетите?

    - Всъщност това, което правим, е акробатика, не са танци. С това се различаваме от всички останали групи които изпълняват "Танци по фасади". Ние сме първата трупа в света, която прави "Акробатика по фасади". В повечето случаи сградите, на които изпълняваме нашето шоу, са около 50-метрови. На по-високи сгради зрителите трудно ще ни виждат, и ще трябва да раздаваме бинокли преди спектакъла. Обикновенно си казваме "Успех" преди шоуто.

    - Вие сте създател на първата в света трупа за въздушна акробатика по фасади на сгради. Какви са плановете Ви с нея?

    - Първо искам да продължа да прославям името на България по цял свят. После да покажа, че въздушното пространство в забързаният град също може да е поле за изкуство. Да вдъхнем живот на сградите. И не на последно място - да дам възможност на добри акробати, които вече са приключили със спорта, да се изявяват в тяхната сфера.


    - Наричат Ви жената-каучук. Кога разбрахте, че сте по-гъвкава от останалите?

    - Твърде късно се захванах с гъвкавоста, на 16 год. Дотогава нямах по-различна гъвкавост от моите съотборници. Мисля, че при мен е по-скоро сила на духа, отколкото природни качества.


    - Как се тренира гъвкавост?

    - Каучукът е един от най-трудните жанрове във сценичното и цирковото изкуство. И е болезнено. За да го практикуваш дълги години, се изисква много постоянство, здравословен режим на живот, упоритост и много други качества. Също така много важна е и правилната техника на огъване, за да не се травмираш.


    - Най-ценните уроци, които ви даде Валентина Ефремова?

    - Да бъда професионалист и да се отнасям сериозно към работата си. Аз съм перфекционист по рождение, останалото не беше трудно за постигане.


    - Как се свиква с болката, която е ежедневие при вас?

    - С болката се свиква както с всичко останало. Не й обръщаш много внимание и продължаваш напред. Адреналинът по време на шоу също помага, когато има адреналин, болка не се усеща.


    - Споделете за най-тежките си травми и как се справяте с тях?

    - Имам една доста тежка травма - спукан прешлен на гръбначния стълб. Получих я по време на загрявка, правех много сложен трикс и се чу пукане в областа на кръста. Силната болка се усети на следващият ден, бях толкова зле, че не можех да си връзвам връзките на обувките. Много се изплаших, защото за момента каучукът беше единственото нещо, което исках и можех да правя. Наложи се да спра работа и да се лекувам. Слава Богу, коста зарасна правилно и нямах повече проблеми с гръбнака. Естествено, този трикс повече никога не се опитах да правя.


    - Как се справяте със страха?

    - Смелоста не е липса на страх, а умение да се пребориш със него. Страхът се преодолява както всичко останало. Всичко е въпрос на психика. Но, разбира се, рискът, който поемаме, е добре преценен. Трябва да имаш и голямо доверие на Ригъра (алпинистът, който ни осигурява), както и на партньорите си. От тях зависи дали ще бъдеш хванат, тоест "Спасен", както ние казваме или не.

    - Във вашата работа са много важни концентрацията и баланса. Как ги тренирате?

    - Това се постига с години, особено баланса. Не случайно вземам в трупата само спортисти-акробати, те имат най-много от необходимите качества. Тук е мястото да благодаря на треньорите, които са ги подготвяли преди това в спорта. Това, което правим, е много различно и отнема месеци, дори години да се научи, но въпреки това основата е акробатиката. Иначе за концентрацията и баланса са необходими постоянни тренировки, тъй като тези качества бързо се губят.


    - Вие сте първата и единствената в България, която прави най-сложния трикс в каучука- „Цангебис“. Защо е толкова трудно?

    - Това е елемент, който се изпълнява изцяло против законите на човешката природа. Представете си гръбначен стълб, сгънат на две, при това обратно. Това е положението на гръбнака при изпълнение на "Цангебиса". Другата трудност идва оттам, че цялото тяло се балансира на изключително малка площ - горната част на устната кухина, над езика. Тежестта е огромна за тази малка кост, която не е пригодена да издържа такова натоварване. Освен това белите дробове и трахеята са толкова притиснати, че е почти невъзможно да се диша и то в момент, в който организмът има нужда от повече кислород заради физическото натоварване.


    - Работите навсякъде по света. Най-големият комплимент, който сте получавала за работата си?

    - Най-големият комплимент е признанието на публиката и уважението на работодателите. Благодарение на професионализма, доброто впечатление и контактите, които създадох през годините, сега успешно изпращам български артисти на работа в чужбина чрез артистичната си агенция "SirmAgency", с която активно работя от 2010 година.


    - Идеите за изпълненията са си ваши. Какво ви вдъхновява за един номер?

    - Всеки е роден със своето призвание, моето е да бъда артист, имам късмет, че още от 14 годишна възраст се ориентирах към това, което умея най-добре. Вдъхновяват ме съвършенството на природата и красивите животни. Музиката също.


    - Какво искате да докажете с работата си?

    - Възможностите на човешкото тяло и дух. И красотата, която човек може да създаде, стига да има желание и амбиции.


    - Първите ви опити за летене?

    - Като малка много често мечтаех да мога да летя. Неотдавна имах страхотен сън, че наистина политам. Смятам, че това е една човешка мечта, която рано или късно ще се осъществи за всеки един от нас.


    - Страхувате ли се, че един ден тялото ви ще плати цената за тези ежедневни свръхчовешки усилия? Как се справяте с тази мисъл?

    - Не се страхувам от това. Има хора, които не са спортували никога през живота си, и имат много здравословни проблеми. За мен спортът е здраве.
     

    - А каква е цената на тази популярност, красота и талант, които имате днес?

    - Не ми остава много време за разпускане и почивка. Но това си е мой избор.

    - Кога поискахте да се откажете?

    - Не съм се отказала.


    - Сънувате ли, че падате?

    - Не


    - Най-смелата ви мечта?

    - Да направя грандиозно вариететно шоу в София. С участието на чуждестранни изпълнители.

    Интервю на Христина Котларска

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Фе
      ФЕН
      6 0
      11:42, 2 сеп 2016
      Христина прекрасна си! .... Съвет към всички мераклии като сирма, които искат да летят-пробвайте скок с парашут в тандем-страхотно е и е по-добре от бънджито където има отрицателно же
    Последни новини