От х:

Днес в x:

21 °C

Такса смет в Хасково ще се плаща и за необитаем дом

От такса смет вече няма да може да се освобождава с молба до общината, решиха днес общинските съветници в Хасково. Те гласуваха промени в наредбата за местните данъци и такси, според които вече ще се плаща такса смет и за необитаем имот.

Досега беше възможно собственик на жилище, който не го ползва целогодишно (апартамент, къща, вила) да го освободи от налога. Мотивът бе, че след като никой не живее там, значи никой не изхвърля боклук, следователно няма за какво да плаща.

С новата поправка обаче тази възможност се изключва. Недопустимо е да принуждаваме хората да плащат за услуга, която не ползват, каза от трибуната Антон Иванов от ГЕРБ. Тяхната група единствена гласува "против" предложението.

Кметът Георги Иванов, който е вносител на предложението, репликира, че 25 на сто от всички подадени молби са освобождане от налога се оказали фалшиви. Общината проверяваше дали имотът се ползва, като искаше справка от Енергото и ВиК. Данните за всеки четвърти, освободен от таксата, показват, че имотът се изполвзва, подчерта градоначалникът. От EVN обаче вече отказвали да дават подобна справка заради закона за защита на личните данни.

Кметът допълни, че повечето от имотите, за които се иска освобождаване от такса смет, са в централната градска част. Ако човек може да си позволи да държи един апартамент празен, значи има пари и да си плаща, заключи Иванов.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  По
  Порчо
  3 0
  16:48, 28 ное 2008
  Очаквайте скоро данък въздух. Щом човек може да си позволи да диша хасковския въздух, то значи има пари и ще плаща. Така че логиката на Таксата смет вече е, че всъщност не хората, а жилището изхвърля смет независимо от това дали има в него хора или не. Но едва ли е необходимо да търсим логика, защото става това, което Кметът каже. Господата общински съветници са едни охранени машинки за гласуване, чрез които Той прикрива зад параван въжделенията си.

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини