От х:

Днес в x:

Такса смет в Хасково ще се плаща и за необитаем дом

От такса смет вече няма да може да се освобождава с молба до общината, решиха днес общинските съветници в Хасково. Те гласуваха промени в наредбата за местните данъци и такси, според които вече ще се плаща такса смет и за необитаем имот.

Досега беше възможно собственик на жилище, който не го ползва целогодишно (апартамент, къща, вила) да го освободи от налога. Мотивът бе, че след като никой не живее там, значи никой не изхвърля боклук, следователно няма за какво да плаща.

С новата поправка обаче тази възможност се изключва. Недопустимо е да принуждаваме хората да плащат за услуга, която не ползват, каза от трибуната Антон Иванов от ГЕРБ. Тяхната група единствена гласува "против" предложението.

Кметът Георги Иванов, който е вносител на предложението, репликира, че 25 на сто от всички подадени молби са освобождане от налога се оказали фалшиви. Общината проверяваше дали имотът се ползва, като искаше справка от Енергото и ВиК. Данните за всеки четвърти, освободен от таксата, показват, че имотът се изполвзва, подчерта градоначалникът. От EVN обаче вече отказвали да дават подобна справка заради закона за защита на личните данни.

Кметът допълни, че повечето от имотите, за които се иска освобождаване от такса смет, са в централната градска част. Ако човек може да си позволи да държи един апартамент празен, значи има пари и да си плаща, заключи Иванов.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Порчо
    3 0
    16:48, 28 ное 2008
    Очаквайте скоро данък въздух. Щом човек може да си позволи да диша хасковския въздух, то значи има пари и ще плаща. Така че логиката на Таксата смет вече е, че всъщност не хората, а жилището изхвърля смет независимо от това дали има в него хора или не. Но едва ли е необходимо да търсим логика, защото става това, което Кметът каже. Господата общински съветници са едни охранени машинки за гласуване, чрез които Той прикрива зад параван въжделенията си.
Последни новини