От х:

Днес в x:

Без глоби по имотните декларации за освобождаване от ТБО

Собствениците, които подават декларации за частичното освобождаване на неизползваемите си имоти от такса за битови отпадъци, засечени да ползват собствеността си, няма да бъдат глобявани. Глобата от 2 хил. лв. за физически лица и от 50 хил.лв. за юридически е отпаднала, обясни директорът на общинската данъчна служба Димитър Иванов. При засечка обаче на некоректните декларатори, ще им се начисляват дължимата такса плюс лихвите за просрочие по нея.

„Не разглеждаме хората, подали невярна информация като престъпници и заради това преди две години предложих глобите да отпаднат. Ако обаче некоректно си подал дадена информация, то е нормално да заплатиш, това, което дължиш“, коментира Иванов.

От възможността да поиска отпадане на частта за сметосъбиране и сметоизвозване в таксата си битови отпадъци може да се възползва всеки собственик на имот, независимо дали е физическо лице или фирма. За целта трябва да декларира до края на предходната година, че няма да използва имота си през цялата следваща година. Така до 31 декември 2022 година се подават декларациите за освобождаване през 2023 година. В едната част на декларацията се заявява освобождаването от таксата, а в другата й се декларира, че имота няма да бъде използван. Формулярът може да бъде попълнен на място в Данъчна общинска служба или изтеглен от сайта на община Хасково. Съветът на Димитър Иванов обаче е декларацията да бъде подадена на място в службата, за да се избегнат неточности, ако има такива.

До момента за 2023 година са подадени заявленията за освобождаване от плащане на такса „смет“ за 620 имота. Дали те действително са неизползваеми или е подадена невярна информация, данъчните засичат през следващата година чрез справки по служебен път към Енергото и ВиК за консумация на ток и вода в тях. „Не сме буквалисти и се съобразяваме, че е възможно да има някаква консумация на ток и вода, тъй като е нормално в даден момента собственикът да си нагледа имота, който е декларирал, че по принцип не използва. Има помещения на фирми, например, които на практика не работят, но е включен за тях СОТ за охрана. Естествено, че на такова място ще се отчете ползвана електроенегрия, но този декларатор няма да зачетем за некоректен. Обаче винаги си личи по сметките, кога става въпрос за лъжа в декларацията и имота се използва редовно.“, обясни шефът на Общинската данъчна служба. Иванов посочи, че има и случаи, когато е засечена консумация на вода в по-големи количества на деклариран за освобождаване имот, но това е заради някаква авария. В такава ситуация собственикът може чрез протокол или друг документ да докаже пред данъчните, че се касае за инцидент.

При подаването на декларация за освобождаване е важно да се знае и, че когато става въпрос за няколко съсобственика на имот, който се декларира за освобождаване, то трябва под нея да стоят подписите на всеки от тях или на упълномощено лице.

Според Закона за местните данъци и такси, всеки има право на един основно жилище. Така че при наличието на два жилищни имота на един собственик се счита, че този, в който обитава постоянно е имотът по адресната му регистрация. Той има право да получи облекчението за таксата за смет само за единия си имот и това е този, който реално не ползва.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини