От х:

Днес в x:

Темата за дофинансиране на маломерни паралелки повдигна дебат за образованието

    Темата за утвърждаването на маломерни паралелки в четири училища на територията на Хасковска община, която беше подложена на гласуване на сесията на Общински съвет днес, повдигна темата за задържането на децата в клас и усилията на местните власти в това да се съблюдава училищната среда.

    По искане на директорите и по предложение на кмета Станислав Дечев общинските съветници гласуваха утвърждаването на маломерни паралелки в  Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“и Средно училище „Васил Левски“ в Хасково за пет паралелки с общо 52 ученици.

    В училищата „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Конуш и в „Христо Ботев“ в с. Динево утвърждаването е за сформиране на паралелки с по-малко от 10 ученици.

    За учебното средище в Конуш беше утвърдена маломерна паралелка в 3-и клас с 9 деца. В с.Динево става въпрос за две паралелки-в 6-и, слят с 5-и клас и в 7-ми клас с по 9 и 6 ученици. За паралелките  стана ясно, че общинският бюджет ще дофинансира работата в тях с 11 хил.лв или с 20 % от финансирането, което училището получава от Министерството на образованието, каквато е законовата норма. От трибуната на Общинския съвет обаче съветникът от „Демократична България-Обединение“, който е и председател на Постоянната комисия по образование, култура и вероизповедания и директор на Езиковата гимназия Деян Янев фокусира вниманието на колегите си и на местната управа върху факта, че диневското училище е средищно и в него учат деца и от съседните села. В същото време обаче голяма част от учениците от Динево пътуват, за да учат в школа в Хасково. Според него това трябва да е сигнал за ситуация в селското училище. Янев категорично изрази становище, че не е против дофинансирането от местния бюджет на паралелките, тъй като това би довело до отпадане на част от учениците от образователната система, но настоя да се направи анализ на ситуацията, за да се изяснят причините защо посещаването в училището е ниско.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ез
      Езиковед
      7 -1
      12:58, 14 окт 2022
      Янев - Председателя на комисията/директор на ЕГ/кандидат за депутат дали знае, че училището в с. Динево вече втора година не е СРЕДИЩНО!?
      Явно не знае, но си дрънка та дрънка ...................
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини