От х:

Днес в x:

Цацаров: Версията "клошар" не изключва другите версии

В две посоки върви разследването на пожара в тютюневите складове в Пловдив. Това обяви на брифинг в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от Марица.бг.

Обвинител номер 1 обясни, че едната посока ще бъде криминална – за прякото възникване на пожара. Втората е длъжностна – за търсене на инвестиционни интереси. Цацаров подчерта, че версията за клошар, запалил сградите, е водещата, но не е единствената, по която се работи.

Припомняме, че вчера известният пловдивски клошар Любомир Данчев бе арестуван и привлечен като обвиняем за подпалването на сградите в Тютюневия град, които са паметници на културата. Министърът на културата Вежди Рашидов се закани със стряскащи санкции.  

Цацаров подчерта, че експертите от София ще кажат, кога ще започне вътрешният оглед. По думите му ключът към разследването ще бъдат резултатите от пожаро-техническата експертиза. Сотир Цацаров е категоричен, че разследването ще изиска всяка хартия, която е излязла от държавни органи за искане за застрояване.

От своя страна главният секретар на МВР Георги Костов обяви, че в разследването утре се включват експерти от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Те ще влязат в опожарените сгради. Костов допълни, че всички образци ще бъдат иззети. В Националния институт по криминология и криминалистика ще им бъде направена експертиза.

Като свидетели предстои да бъдат разпитани кметът на Пловдив Иван Тотев, кметът на район „Централен”, главният архитект и длъжностни лица, които са свързани със собствеността на сградите.

По време на брифинга стана ясно, че арестуваният Любомир Данчев е живял на три адреса, където също е имало палежи. Той ги е обитавал през 2000 г. и 2008 година. При разследването сега казал, че има някаква тегоба. Още от предния ден чувствал, че нещо ще се случи.

Окръжният прокурор Румен Попов определи Данчев като обществено опасен. По думите му той можел във всеки момент да извърши друго престъпление. На ново място, където е искал да се мести, са били открити приготвени дрехи. На Любомир Данчев е назначена психоекспертиза. При предишни осъждания му е дадена диагноза лека олигофрения. Клошарят се води на учет в Психодиспансера. Той обаче може да носи наказателна отговорност.

Любомир Данчев обитавал четвъртия етаж на склада и заключвал вратата на етажа с катинар. Вътре имало дюшеци. Той сам си свивал цигари, изхвърлял ги в пепелник, а след това в пластмасов кош. Любителско видео от мобилен телефон е заснело пушека от покрива на сградата точно над прозорците на неговата стая. Мъжът излязъл половин час преди да лумне огънят.

Окръжният прокурор подчерта, че разследването тепърва започва. Той отправи молба към медиите да дадат време на прокуратурата да си свърши работата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини