От х:

Днес в x:

Истински рог на изобилието на празника на плодородието в Крум

    Истински рог на изобилието се изля на 10-тия фестивал на плодородието в димитровградското село Крум днес. На подредените в дълга редица маси своята продукция бяха изложили хора от 14 села. Масите бяха отрупани с огромни домати, лук, краставици, патладжани, огромни месести чушки, царевица, люти чушки, праскови, сливи. Десетки бяха избрали най-доброто от градината си, за да се похвалят с качествена продукция. Публиката бе придирчива, внимателно оглеждаше изложеното, интересуваше се от сорта, тайни при отглеждането на по-едрите плодове и зеленчуци.

    Освен изложбата „Даровете на плодородието“, имаше и експозиция от детски рисунки на същата тема, както и кулинарна изложба. В последната надпревара нямаше такова масово участие – зеленчуков гювеч от Крум, катък от Долно Белево, катми, няколко пити. Майсторката на катъка от Долно Белево, аранжиран домати чери, се притесняваше, че лютата й чушка е много мъничка, но пък отбеляза, че продуктът не е „купешки“, а от истинско краве мляко.

    Фестивалът на плодородието в Крум включва и изпълнения на състави от селските читалища. Пременени в народни носии, бабите чакаха ред да излязат на сцената и до покажат автентичен фолклор от своето село.

    Празникът се организира от кметството в Крум, местното читалище и общината в Димитровград. За победители в отделните категории бяха предвидени награди.

    Тодор Кръшков  

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Мина
      4 0
      21:36, 20 авг 2016
      Като гледам грейналите лица на всички,особено на децата,съжалявам,че не съм била там.Личи,че не е измислен ,служебен празник , а всички се забавляват. Браво.Да им е весело .
    Последни новини