От х:

Днес в x:

Комбайн сменя дневно 100 берачки на тютюн

    Ако до края на работната седмица не си получим парите от тютюна от реколтата от миналата година ще предприемем протести. Това заяви един от големите производители в областта Румен Минчев, който обработва около 400 дка земи и е член на Управителния съвет на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България (НКТБ).

    По негови думи такива били обещанията на Министъра на земеделието, водил преговори с едни от големите фирмите-изкупвачи. По негови думи на този етап най-голям дял изплатени пари имали „Първомай БТ“, която се е издължила на над 95% от производителите, „Булгартабак“ на 75%, а най-назад в класацията е „Михайлидис“ АД, които платили едва 10%.

    „Новата продукция е готова за пазара, а ние още парите за старата не сме взели“, ядосваше се още Минчев.

    Хубавото тази година е, че качеството на тютюна в сравнение с предишни години е по-добро за сметка на количеството.

    Отдават го на климатичните условия, тъй като по време на засаждане на тютюна беше изключително дъждовно, а по-късно когато беше засаден времето рязко се смени започна жегата без капка дъжд. До тука пет пъти сме поливали, което е допълнителен разход, заяви още Минчев.

    Въпреки високото качество на тютюна килограмът в изсушен вид се търгува за 3.50 лева.

    Заради ниското заплащане на продукцията и нищожните приходи болшинството от производителите се отказали да се занимават със земеделие. От регистрираните 25 000 производители в страната, тази година имало едва между 5000 и 6000, тоест спадът е с около 70%.

    В Хасковска област по-големите земеделци, отглеждащи тютюн, останали едва 4-5 души.

    „Всички се отказват и заминават в чужбина“, заяви Минчев. Жителите на родното му село Средец, община Неделино масово се изнесли в чужбина.

    40 пък заминали да работят в Англия, други 40 имало в Испания и други държави, обясни още за миграцията на нашенци.

    Той самият също е на прага да се откаже, защото разходите скачат с всяка изминала година. „Всичко поскъпва – горива, найлон, канап. В същото време цената на тютюна пада, а освен това няма и желаещи да работят на полето, въпреки че вече работниците вместо 15 лева взимат по 20“, заяви Минчев.

    Заради липсата на работна ръка Минчев възнамерява да си купи комбайн бране на тютюн за догодина, ако остане в бранша. Такава техника имали негови колеги в Пловдив, Асеновград и Първомай. Комбайнът обаче струвал много пари. Чисто нов коствал 120 000 евро, който вършеел по два реда на веднъж. На старо, но едноредов струвал около 20 000 евро. Покупката на такава машина било доста добра инвестиция, тъй като можела да ожъне около 20 тона зелена маса на ден. По негови изчисления машината замества 100 берачки.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      66
      66666
      14 0
      17:21, 11 авг 2016
      Май пак нещо не си разбрала иве 200 тона на ден трудна работа ама да речем че за комбайна е възможно ама щом замества 100 работника излиза че и работниците берат на ръка по два тона на ден да се смеем ли да плачем от глупостите които четем
    • 2
      Ту
      тутун
      2 0
      00:58, 12 авг 2016
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      На
      Наблюдател
      0 -2
      13:46, 12 авг 2016
      Написано е 20 тона на ден. 20 000 : 100 = 200 кг. на берачка за ден Напълно реални числа
    • 4
      З.
      З.ГЕОРГИЕВ
      0 0
      14:12, 14 авг 2016
      И аз гледам тютюн, но си получавам парите няколко дни след купуването.Така е с всички колеги около мен.
      Хора, внимавайте , когато сключвате договори.
    • 5
      Из
      Измамени от Румен Минчев
      2 0
      21:11, 16 авг 2016
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини