От х:

Днес в x:

Изабел, Реджър и Миро в джаз проект алангле

    Те я на 16 години. С хасковски корен е, но е родена в Сан Франциско. Той е на 18 години и за първи път е в България. Тя е Изабел Добрев, а той - Реджър Паркър. Тя е контрабасистка, а той - барабанист. Два факта ги свързват много силно-привързаността им в живота и това, че и двамата са възпитаници на Училището по изкуства в Сан Франциско.

    Изабел е оптимист по природа, влюбена е в България и казва, че един ден ако си намери работа и реализация, ще дойде да живее в родината на родителите си.

    Започва да свири на контрабас в 6 клас. Избира този инструмент случайно, когато в училището ѝ имало възможно да посочи изкуството, което иска да изучава. Решава да е  музиката и така попада в училищния оркестър. В него опитва да свири на различни струнни инструменти, минава през цигулка, чело, виола, но звукът на контрабаса завладява сърцето й. “Сякаш този инструмент ми проговори“, сеща се за момента на първата си любов с баса.

    „Харесва ми, че на този инструмент можеш да свириш всичко - класика, джаз, имам толкова много възможности за музика с него“. Казва обаче, че макар и случаен да е бил този й избор в началото, всъщност няма нищо случайно. Изабел разбира след време, че дядо ѝ Добромир Добрев е свирил също в гимназиалния оркестър на контрабас, факт, който не е знаела преди.

    В момента свири в Младежкия симфоничен оркестър на Сан Франциско, но и в джаз формация със свои съученици в клуб. Едно от най-вълнуващите ѝ преживявания в училището по изкуствата обаче е голям концерт, в който по идея на директора са включени с участие учениците от всички изкуства - музиканти, певци, танцьори, гримьори.

    Училищният оркестър, в който е и Изабел, получава разрешение от самия Роджър Уотърс да изсвири култовия албум на Пинк Флойд “Стената“. Само няколко от песните в него отпадат от репертоара заради текстовете им, който са счетени за неподходящи за възрастта на изпълнителите.

    Легендарният басист и ко-вокал дори следи от близо няколко от репетициите.

    16-годишната музикантка завършва училището по изкуствата след година. Засега е решила обаче да не продължава в Консерваторията. Изабел има намерение да кандидатства в университет, харесва историята и науката. Категорична е обаче, че ще продължи заниманията си с музикалния инструмент.

    Музиката я среща и с приятеля й - барабанистът Реджър Паркър. Запознават се в джаз бандата на училището преди година и половина и оттогава са неразделни.

    Двамата смятат, че колкото и да е странно съчетанието, всичко може да се изсвири в дует на барабан и контрабас. Признават обаче, че трябва да си подготвен за такъв тип музика, понеже „контрабасът има дълбок глас, а барабанът няма тон". Двамата дори са си правили експеримент за симбиозата и са излизали да свирят като улични музиканти в подлез на града. Смятат резултата за успешен, понеже събират 40 долара за час.

    Според Изабел вкусът трябва да се култивира, да се възпитава, да се надгражда, включително и към музиката.

    “Хората не се раждат с вкус към каквото и да е било. Като малка слушах джаз и се питах: Какво е това! Постепенно обаче, слушайки ден след ден, започнах да чувам същността на музиката, да влизам в нея. Сега за мен джазът е музиката, която ми дава абсолютната свобода.“

    Това лято Изабел е довела на ваканцията си в България и приятеля си Реджър Паркър. И двамата са влюбени в страната и хората. Казват, че в България хората ги впечатляват с това, че говорят спокойно, не крещят, като в Америка.

     Изабел, Реджър в трио със Станимир Ламбов, който е от Хасково и е възпитаник по китара на Националната музикална академия “Панчо Владигеров и на консерваторията в Грьонинген, Холандия, влязоха заедно в проект "алангле". Тримата се събраха покрай джаз музиканта Димитър Русев Мутата. Мултиконтиненталното трио гостува в хасковския  клуб “Ралица“, като за Реджър и Изабел това е първото им свирене в България.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини