От х:

Днес в x:

Дъждовница пак оживява през лятото,идват млади творци от чужбина

Тазгодишната лятна програма в Дъждовница стартира в началото на юли с фотоекспедиция на фотографа Владимир Донков, майстор на т.нар. пейзажна и травъл фотография, който идва с различни екипи за трети път в Източните Родопи като резидент в Арт къщата. След експедицията в Дъждовница и околностите, той предприе фото- тур в Непал заедно с колегата си Майкъл Кларк с компанията им Vertical Shot Expeditions в търсене на невероятни пейзажи, истински приключения и перфектен снимачен материал. Владо е работил като фотограф и преподавател по фотография във Великобритания, Малта, Норвегия и САЩ и провежда серия фото- семинари у нас под общото название „Отвъд клишетата...” Ръководи фотографски експедиции в Арктика, Патагония и Хималаите и менажира международен екип от outdoor фотографи и водачи. По някаква странна причина дългите му снимачни проекти гравитират предимно около студени райони като Гренландия, Полярна Норвегия, Лапландия. Дъждовница и районът са едни от любимите му места в България. Владо е известен също като snooper (човек, който си пъха носа навсякъде) и човек, който не казва никога „не”. „Нещата, които започват с "не" не водят до това да живееш по-добре” – казва той.

От 1 до 10 август две резидентки работят в Арт къщата по свои проекти – Миладина Монова и Нада Нешева. И двете се занимават с журналистика, но работят по докторантски проекти за университети в Лондон и Париж, посветени на специфични въпроси от постмодерната съдба на изкуството в днешния свят. И двете преподават в местни университети и водят семинари в България и чужбина.

През август в Арт къщата ще работят по свой проект за издаване на книга, посветена на младежки обекти в сферата на туризма и младежките туристически инициативи в България, 6 млади журналисти от Латинска Америка и Испания, водени от представител на туроператорска агенция от Буенос Айрес. Основните теми на изследването им са: Алтернативна култура и изкуства (музиканти, художници и фотографи); жените в България; права на ЛГБТИ хората в България; университетско образование и студенти; гастрономия – традиционни рецепти, представени от млади готвачи; интервюта с производители на вина; етнически малцинства и проблемна ситуация; бежанците – ситуация и проблеми; приключенски маршрути в Рила; нестинарството; джаз фестивалът в Банско; културни традиции, представени чрез нетрадиционни събития и фестивали. Арт къщата в Дъждовница ще бъде един от представените обекти.

През август в Арт къщата ще гостуват няковлко IT специалисти, които планират представяне на забравените занаяти в България в общ интернет сайт, а от 20 до 29 август тук отново ще се съберат млади творци от страната и чужбина на международния пленер „Арт хоризонти”. Художници, музиканти, поети и склуптори ще работят по свои проекти под предизвикателното мото „Sorry, no art today – идеи за метаморфози на духа”. Традиционна нощ на съвременната електронна музика ще озвучи селата Скална глава, Снежинките,  Ридово, Пъдарци и Пенево като подготовка за Фестивала на терлика, който тази година ще бъде посветен на Европейските дни на културното наследство. Пленерът “Арт хоризонти” се организира за 10-ти път и е част от националната програма на Министерството на културата.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини