От х:

Днес в x:

Момчета откриха голям метеорит край кърджалийско село

Изображение 1 от 2

    Метеорит край Кърджали са открили две момчета. Космическото тяло тежи 4 килограма и 600 грама и е с много високо съдържание на желязо. Това е най-големият метеорит, намиран досега в България, съобщи директорът на Астрономическата обсерватория "Славей Златев" в Кърджали Агоп Узунбохусян.

    Младежите попаднали на находката през ноември миналата година и от тогава до сега я пазели в тайна.
    "Видели зрелищно светещо кълбо, което паднало близо до тяхното село. На другия ден отишли да търсят какво е паднало от небето и наистина са открили тяло с капковидна форма", обясни Узунбохусян пред БНР. И заключи: "Залепва магнита, няма спор - железен метеорит е".

    Предполага се, че небесният камък е част от метеоритния поток Леониди, който всяка година през ноември преминава близо до Земята.

    Ученият бил потърсен преди дне от младежите за консултация. Астрономът им казал, че находката че трябва да се разреже, за да се види структурата й и да се докаже 100%, че е метеорит. Младежите обаче отказали. Подобни космически тела непрекъснато се обявяват за продажба в интернет. "Не съм се интересувал от конкретната цена. Според мен, без проблем ще надхвърли 10 000 долара", коментира шефът на обсерваторията. Мястото на откритието се пази в тайна.

    Източник: http://www.cross.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини