От х:

Днес в x:

Държавни пари за квартира на безработните при започване на работа в друго населено място

Безработните, които си намерят работа и започнат на място, което е на 50 километра

от настоящия им адрес ще са на държавна хранилка. Това става ясно от проект за изменение на Закона за насърчаване на заетостта. От държавната хазна ще се поемат и разходите им за такси за ясли, детски градини, наем и интернет, съобщиха от пресцентъра на МС, след днешното заседание на правителството.

Средствата ще се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им ще се определя ежегодно в Националния план за действие по заетостта, а редът и условията за получаването им – в Правилника за прилагане на закона. Основната цел е да се насърчи мобилността на безработните и да се подкрепят семействата, които живеят в по-слабо развитите икономически райони.

Друга част от промените, предложени да се случат в Закона за насърчаване на заетостта, касаят подобряването на достъпа до услугите на Агенцията по заетостта. В момента регистрацията на тези, които търсят работа се извършва по постоянен или настоящ адрес и те ползват услуги само в бюрото по труда, в което са се регистрирали.

С предложените промени търсещите работа а ще могат да ползват услуги по информиране и/или консултиране, подпомагане за започване на работа и психологическа подкрепа независимо от адреса на регистрация си.

Предложено е и отпадне на санкцията за прекратяване на регистрацията, когато търсещите работа лица сменят адреса, по който са регистрирани в дирекция „Бюро по труда“, без да я уведомят за това.

Предвижда се да се разширят функциите на Комисията по заетостта към областния съвет за развитие. Два пъти годишно тя ще набира, обработва и предоставя на Агенцията по заетостта информация за потребностите на работодателите от работна сила в областта. По този начин при разработването на програмите за обучение и заетост по-прецизно ще се отчитат нуждите на местните работодатели от работници или служители с определена квалификация.

Предложеният законопроект е с цел подпомогне изпълнението на специфичните препоръки на ЕК към България относно политиките по заетостта за дългосрочно безработните и за младежите, които не участват в никаква форма на заетост, образование или обучение.

Изменят се и условията за финансиране на регионалните програми за заетост и обучение. Средствата за всяка област ще се определя съобразно средномесечното равнище на безработица и средномесечния брой на регистрираните безработни в областта за деветте месеца на предходната година. Размерът на средствата ще се изчислява по методика утвърдена от министъра на труда и социалната политика.


Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини