От х:

Днес в x:

Всяка трета българска фирма се проваля на международни изложения заради неподходящ продукт

    Добрата предварителна стратегия и подсигуряването с надеждни представители, които ще презентират продуктите са част от успешната формула при участие на една компания на международни панаири и изложби. С много примери и практически съвети към бизнеса от Хасково Траян Трендафилов, главен експерт в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, днес се опита да подготви тези, които ще имат участие за първи път, или пък да даде отговор защо се е случило така на онези, които са претърпели провал.

    Като част от добрата организация той включи резервирането на самолетните билети и хотела. Експертът обърна внимание, че това не трябва да става в последния момент, а при възможност година преди събитието. А логиката за това е простичка - на местата, които домакинстват международни изложбени форуми цените на хотелите по време на събитието скачат поне 4-5 пъти, напливът за самолетите също се повишава.

    За да се сдобие с успех дадена фирма на конкретно изложение, трябва да е участвала поне четири-пет пъти на него. Ако това не се случи обаче, по-добре е прекратяване на последващо участие на този форум, посъветва експертът.

    12 % от провалите на фирмите на изложения се дължат на технически и производствени проблеми, 29 на сто - на дефекти при подбора на продукта, а 45 % -на недобре анализирания пазар, 17 % от неуспеха - на силната конкуренция.

    Българският бизнес се включва годишно в около 40 изложби с помощта и организацията на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Експертът отбеляза предстояща промяна в регламентите, която ще стане официално факт в края на август. Според тях фирмите вече ще участват на щандовете на Агенцията със съфинансиране от около 10-20 % .

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини