От х:

Днес в x:

„Рилски“ пеша до Механото и ПМГ, „Петьофи“ - до Езиковата и Дървото


Учениците от двете хасковски училища, в които скоро започват тотални ремонти - „Св. Иван Рилски“ и „Шандор Петьофи“, няма да бъдат извозвани с транспорт на общината до школата, които ще ги приемат през новата учебна година, както поискаха родители.

Това заяви заместник-кметът на Хасково Евгени Консулов. Децата от начален етап на обучение от ОУ „Иван Рилски“ ще бъдат преместени в сградата на Механото, а по-големите започват на 15 септември в Математическата гимназия. Учениците от ОУ “Ш. Петьофи„ пък ще бъдат разпределени в Езиковата гимназия и Гимназията по дървообработване и строителство.

Двете училища и още четири забавачки в Хасково - ОДЗ 15 „Слънце“, ОДЗ 19 „Щурче“, ОДЗ 11 „Елхица“ и ОДЗ 20 „Весели очички“ ще бъдат обновени по ОП „Региони в растеж“. Ремонтите включват реконструкция, преустройство и мерки за енергийна ефективност.

Общата прогнозна стойност на ремонтите е 15 781 216 лв. без ДДС. Според обявената поръчка строителните работи ще продължат повече от година, но в никаквъ случай няма да се забавят извън тях, посочи земестник-кметът. Вече беше обявена обществената поръчка за избор на изпълнители.

Докато трае реконструкцията ще има нова организация и за посещенията в забавачките, където влизат майстори. С разпределението на групите са ангажирани директорките на детските заведения, където предстои ремонт, посочи още заместник-градоначалникът. Докато тече ремонтът в една от сградите на детското заведение, децата ще бъдат в другата. Повече подробности зa предстоящите размествания и строителни работи в училищата и забавачките може да видите в интервюто на eTV с Евгени Консулов във видеото.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (25)

  • 1
    Ма
    марли
    38 -10
    17:51, 6 юли 2016
    няма да се извозват защото масата от деца не са роми.
  • 2
    Jo
    joro1755
    42 -6
    18:44, 6 юли 2016
    Защо за дейност,за която се говори още от миналата година,а тази година беше обявена официално преди 3-4 месеца,обществената поръчка се пуща чак сега,след края на учебната година. Не трябваше ли всичко това да стане по-рано и от 1 юли да започне ремонта. Загубени са най-малко 3 месеца.Някой се надява да няма обжалване и ремонта да завърши в срок!!! И обжалване ще има, а и бързата работа-срам за майстора.
  • 3
    Ма
    Майка
    24 -12
    18:50, 6 юли 2016
    Има други училища,местите си децата и готово.Не стига че няма да се извозват,ами и втора смяна ще бъдат в ПМГ.
  • 4
    Ма
    Марин
    26 -17
    19:04, 6 юли 2016
    То в този голям град разстоянията са космически.
  • 5
    Ро
    Родител
    25 -14
    20:17, 6 юли 2016
    На мен пък ПМГ ми е по- близко. В нашия клас има деца от Хисаря Куба, с. Подкрепа и т.н. Какво значение има. Мрънкат родители, които по принцип си мрънкат макар ,че и в Рилски идват с коли
  • 6
    Ро
    Родител
    21 -12
    21:02, 6 юли 2016
    Що за хора сте ! За какво извозване говорите ? Ако живеете в София как ще си карате децата на училище ? Единственното нещо за което си заслужава да се мрънка е това учениците от 7 клас поне втори срок да са сутрин ( тъй като им предстоят матури ) !
  • 7
    Ro
    roditeli ot Rilski
    9 -12
    21:46, 6 юли 2016
    Училището е много добро. Една голяма част от 4 клас са приети в ПМГ.
    Те също ще ходят там, където и учениците от 5, 6 и 7 клас.

  • 8
    Wg
    Wgdi
    38 -9
    22:28, 6 юли 2016
    Абе тъпанари смотани от общината и РИО - какво значи - и сега ги караме с коли децата. Карат ги големците със скъпите коли. Дори и това с карането можеше да се случи, ако обикновените родители като големците можеха да ползват големи обедни почивки. Кой работодател ще ви пусне наобяд да си заведете детето на училище. Нали след месец ще ни изхвърлят от работа, ако всеки ден по обяд изчезваме, за да си вършим лична работа - именно да си заведем детето на училище! Консулов - ти ли ще ни гарантираш работните места, от които трябва да отсъстваме по час наобяд и по час вечер, защото по тъмното задължително трябва да си приберем децата - някак по-безопасно е! А какво ще кажеш. Ама ти нали си зам. кмет - тоя проблем го нямаш - мошеш да си излизаш от работа когато си искаш, нали така! Смотаняци сте всички - защо цяло лято губите в търгове и процедури. ЗАщо не го свършихте по-рано. Или толко ви се работи!
  • 9
    Ер
    еро
    5 -23
    22:59, 6 юли 2016
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ге
      Геро
      19 -1
      00:22, 7 юли 2016
      Простотията ти е безкрайна!
  • 10
    Ab
    absurda
    29 -4
    23:08, 6 юли 2016
    Абе верно, супер мудна работа. Цялото лято ще иде в процедури, т.е. 3 месеца загубено време при положение, че от повече от година се знае, че ще има ремонти. Излезте и кажете защо сега почвате процедурите, а не да обяснявате кой къде ходел с коли и кой и къде ще се извозва. В момента трябваше вече работата да кипи. А ако има обжалване или фирмите не се вместят в срока, какво правим ? И какви са тези срокове за ремонт - 10-14 месеца. Хората за толко време нови училища строят, не се излагайте !
  • 11
    Ро
    рОДИТЕЛ
    30 -3
    23:27, 6 юли 2016
    Аз като гледам - новата учебна година ще започне с празни, неремонтиращи се училища, а в същото време всички ще се чудим как цял ден да кръстосваме града - особено такива като нас - с две деца - едното сутрин в Механото, другото след обед в ПМГ. Проблема не е толкова в придвижването/не са дълги разстоянията/, колкото в това - колко дълго се бавят процедурите. Те досега трябваше отдавна да са свършили и ремонта да е започнал. ОУ Ив.Рилски е хубаво училище. Това е подигравка с децата, родителите, учителите и всички училища, ангажирани в този проект, общо 6/имам предвид и приемащите/. Несериозно започвате, Господа общинари с този проект!!! Дано и ремонта Ви не е на същото ниско ниво! Само дето толкова тръбите колко пари струва!
  • 12
    Яс
    Ясното
    25 -6
    07:54, 7 юли 2016
    Отсега е ясно, че ремонта ще се проточи повече от учебната година. В най-ползотворния сезон - лятото, когато всички училища ремонтират каквото могат - Рилски стои празно и прашно. Много точен е горният коментар - учебната година ще започне и училището още ще е празно. Защо тогава изгонихте децата на другия край на града. По тази логика утре и от къщите и апартаментите ни ще ни изгонят поради някакви причини. ЗАщо мълчите би хора! Като ви дойде до главата как ще се оправяте! От това по малоумни решения няма в града. И разбира се, че е проблем разкарването на децата из града. Едно е да трябва да ги водиш сутрин - друго е по обяд. Невъзможно е за повечето родители - защото не могат да излязат от работа! И вечер е проблем - всички знаем, че в града работно време за обекновените трудещи не съществува. Всеки ден ти се налага да работиш допълнително - как да излеш да си прибереш детето от другия край на града.
  • 13
    Db
    dbrs
    19 -8
    08:12, 7 юли 2016
    И трите страни са виновни за кашата, която забъркаха. Взаимно си прехвърлят топката и се обвиняват кои какво бил решил. От Рилски само повтарят, че инициативата не била тяхна - те само изпълнявали решения. Сега се оказва, че са активен участник във всичко. Но за децата никак не мислят - ако мислеха нямаше да ги изгонят от училище и да ги пратят целогодишно следобед на другия край на града. И друго - как така ще спрат занималните. В цяла България се въвежда целодневно обучение - само в Рилски не може. Защото си изпраниха училището за хипотетичен ремонт. Некомпетентните общинари не знаят какво правят - дори търговете не могат като хора да обявят. Мотаят се цяла година, разчитат на късмет и работата сама да се свърши. Това децата да не някакви боклуци да ги нагласяте тука и там според кефа си. След като ще правите такива грандиозни ремонти следва да настаните училищата по-близо до сегашното местоположение. ОУ "Иван Рилски" спокойно може да иде в сградата на "Васил Левски" - пак ще се наложат учебни смени, но децата ще се редуват. Ама нали трябват глави да помислите за тая работа! Некадърниците от РИО само си клатят краката и мигат - ти никога не са били способни да дават обективни мнения и да поемат отговорност. В настоящата ситуация според тях няма никакъв проблем - ами нека децата да ходят ...на *айна си Райна, пък ние ще си седим в кабинетите на центъра. Нека родителите си блъскат главата как ще оправят, пък ние не сме виновни. Какъв е проблема да учат по тъмно в 18.00 математика и български децата - ами те са млади, трябва да са непрекъснато в кондиция. Може и през нощта да направите учебни часове! А това, че някое дете може кола да го блъсне, братята роми да го набият, да го отвлекат или друго нещастие да се случи - ами те от РИО не са виновни - те са едни дребни душици, кото за подкупи и допълнителни приходи и майка си ще продадат. Обаче родителите няма да си мълчат. Цяла България ще разбере как се лишават деца от образование!
  • 14
    Го
    Гошев
    9 -10
    09:12, 7 юли 2016
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Го
      гост
      7 -3
      12:13, 7 юли 2016
      Нещо по-глупаво не можахте ли да измислите....
      Пълна простотия.
  • 15
    Ко
    Колева
    17 -6
    09:46, 7 юли 2016
    Е,ние ходехме пеша на училище ....пролет,есен,зима ....дъжд,сняг....
  • 16
    Ей
    Ей, Колева
    10 -10
    14:58, 7 юли 2016
    Това преди колко време ма Колева, преди колко години. А какви бяха времената тогава? Колко бяха автомобилите в града и какъв беше потока на движение - щото сега и неграмотните взимат книжки, а пък и без книжки си карат! А колко тежаха ученическите чанти - не като сегашните раници по 10-12 кила. А колко помагала носехте по един предмет. А майките ни можеха ли да си погледат в къщи децата като се разболеят - определено можеха, имаше два три вида антибиотик и всеки можеше да си позволи. Е, най важното е, че помагаха. Тогава да вземете да млъкнете и да не пишете глупости.
  • 17
    Ро
    Родител - до Колева
    12 -5
    16:05, 7 юли 2016
    да, ходехме пеша - и цял ден сами се оправяхме от 1-ви клас още - без телефони, само с един ключ на врата. но времената на други госпожо - тя и и баба ви е нямала цветен телевизор, а сега повечето баби имат и смартфони, за да си чатят с внуците в чужбина. Не е проблема в това, че ще вървим пеша или с кола. Срамота е - да стои училището празно, а ние да си създаваме неудобства в същото време, само защото от общината не са разпределили още кой какво ще намаже от този ремонт. Поне да спрат да ни заблуждават. Лошото е, че вече е късно да отпишем децата. Когато можехме да реагираме - те друга песен пееха.
  • 18
    Шо
    шого
    4 -2
    17:31, 7 юли 2016
    Това са много много пари! Половината град може да се ремонтира с тях! Вижте само за една детска градина 600 000! Представяте ли си!!! Кой ще контролира разходването им!
  • 19
    Го
    Гошев
    6 -4
    19:58, 7 юли 2016
    Не ми търкайте коментарите. Линка с агентите на ДС Вие го бяхте публикували в сайта си. Така че няма нищо обидно, расистко или нецензурно. Или с това показвате, че самите Вие сте хванати за топките. И кога изтрихте информацията с агентите? Все пак някои помнят. Едва ли може да се наречете журналисти. Вие сте си махленски клюкари. Ако и това Ви "обиди" и го премахнете, значи сте съгласни с Културата на министъра. Ами че то и сегашния кмет на Хасково е в списъка, ама нищо Вие си търкайте и му се подмазвайте, нали е Ваш човек.
  • 20
    Ка
    катя
    3 -3
    23:06, 7 юли 2016
    Като са кандидатствали по проект тези училища и още едно , да са обмислили предварително, какво ги чака.
  • 21
    Дя
    Дядо
    5 -5
    23:55, 7 юли 2016
    Хасковлии, бъркате! Тези, които решават са все "специални специалисти по специални проекти". Те може би знаят какво правят, вие обаче не им вярвате. Че предишният управник ремонтирал Васил Левски и Езиковата гимназия без града да усети - така правят домораслите строители. Башка си е да заграбиш готова програма, обезпечена с проекти и да се озориш при разделянето на едни ученици на две училища. Търсете бъдещия строител! Неще по крила, етажи, входове да работи. Вероятно има кой да го слуша! Родители, ученици, учители - какво значение тук могат да имат?
  • 22
    Не
    Не ги е срам
    7 -4
    08:02, 8 юли 2016
    Тези малоумни мизерници не ги е срам - точно така се получава, училището стои празно и ще постои празно още доста време - колко не се знае. Но нека от Рилски да не си мислят, че така ще си векуват и кукуват в канцелариите - за тях винаги има къде да се сложи дирекцията и писарушките. А децата - никой не ги счита за хора! Вие от Рилски какво си мислите - че така както се развиват децата няма да да ги преместят родителите ли. Кой ще спре родителите в началото на учебната година да си преместят децата. Да беше почнал ремонт поне да видят за какво става въпрос - ама сега излиза, че просто едни хора решиха да вгорчат живота на половин град защото не им стигат заплатите. Обаче трудно се разбират явно кой колко да вземе. И всички се крият зад мотото че мислели за децата. Те ако са мислили нямаше до тука да я докарат. Но все пак ще го усетят, когато им паднат заплатите заради намалената бройка ученици.
  • 23
    За
    Защотко
    7 -5
    15:47, 8 юли 2016
    Защо ремонат в Рилски не е стартирал? Какво точно чакат всички. ДА свърши лятото, че и есента - да дойде зимата, понякога с доста минусови температури, че да не е възможно да се започне или да се работи. Защо тогава лъжете хората, че ремонта ще свърши за година? С тези темпове и за две години няма да свърши. На какво разчитат тези от Рилски - че останалите училища нямат капацитета да поемат много нови ученици ли. Когато родителите осъзнаят какво ги чака няма да се чудят - ще започнат да местят децата си от това прогнило училище. За какво да ги държат в Рилски - за биенето на път до другия край на града, за едно или две деца. За опасноста да останат без работа за да си водят и прибират децата от училище. Заради великите "специалистки" учителки, по повечето предмети, които и един план в час не могат да напишат. Заради тенденциозните оценки, умишленото смъкване на успех заради предстоящи външни оценявания или заради огромните домашни, които родителите сами обясняват на децата. За какво да останат учиници в Рилски - за да ги обиждат неадекватни даскалки като Генева ли. Тая госпожа на две минути си губи мисълта, ама иначе обижда децата, нарича ги тъпи и им се подиграва пред целия клас. И не е само тя. Всички даскали в това училище страдат от някаква мания за величие. Ако си мислят, че ще продължават така в учебна сграда на другия край на града, със целогодишна втора смяна и без занимални гаранция че учениците ще се разбягат. След тази огромна простотия която сътвориха от Рилски, от тъпанарите от РИО и общината - училището няма да може да лежи на стари лаври. Това го показва и тазгодишното външно оценяване и това и следващата година. Не може да поставяте учениците в непривични, неприятни и невъзможни за обучения условия, и да ги карате да постигат резултати. Неещо повече - рушите бъдещето на децата. От там нататък опираме и до закона. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Още новини

Последни новини