От х:

Днес в x:

Един ден на селския кмет Иван Денисов

В хасковското село Тракиец ще се проведат частични избори за кмет, след като Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на сегашния управник Красимир Бойчев. С решение от 17 юни ОИК реши, че мандатът му трябва да бъде прекратен, защото не е спазил изискванията на закона да прекрати трудови и служебни отношения с фирми, когато встъпи в длъжност след местните избори миналата есен.”

                                                            Из информация на haskovo.net

В пет часа сутринта както винаги удариха за ставане – с чук по релсата край щабната барака”. Това е първото изречение от знаменитата повест на Александър Солженицин „Един ден на Иван Денисович” - най-доброто, което е написал руският нобелист. Може би само Варлам Шаламов го надминава в реалистичното отразяване на ужаса ГУлаг в своите „Колимски разкази”. Как селските кметове се вместват в този лагерен сюжет, ви предстои тепърва да узнаете. Редовете по-надолу почиват на житейски наблюдения и имат характер на художествено обобщение. Четете, прочие.

6.45 ч., делничен ден: Главата тежи като гюле след снощния четвъртфинал и последвалото трето полувреме у баджанака, но трябва да се става, време е да отида да изпия първото еспресо за деня в кафене „Хасково”. Трябва да видя някои хора, а и мен да ме видят едни други хора. Да си преговоря преди тръгване от коя политическа сила станах кмет за трети път – от Реформаторския блок или от СДС. Все забравям, макар че нямам нищо общо нито с едните, нито с другите. Втория мандат бях кандидат на зелените, първия – на червените. За четвъртия ще избирам измежду ДПС и ДОСТ, ако регистрират партията на Местан, разбира се. Има време.

7.15 ч.: Сръбвам от кафето и се оглеждам и ослушвам. Заел съм стратегическа позиция – вдясно от стълбището. Моят съветник предпочита да го пие на закътано. Вижда ме навреме, отбива се, промърморва „нерде гетмиш сенелер” и отминава. Не са нужни повече приказки, всичко ми е ясно – ще разигравам план „Б”.

8.05 ч.: Нямам повече работа около общината, задават се кметът и замовете му, не е добре да ме виждат тук. Заобикалям край „Аврора” и отивам да хапна едно шкембе с две бири в „Македония”. Хубаво го прави Венко чумата, макар че актьорът Цирков все казва, че било много закашено. Той пък кога стана дерменджия, кога взе да... рецитира в улука. Така де.

8.50 ч.: Време е да отскоча до село, трябва да запиша надник, иначе – денгуба. Пък е и време да пратя братовчеда да пръсне лозята. Тая година кабернето се очертава добро.

9.05 ч.: Паркирам пред кметството. Оня брадивия даскал пак чака да пита как да запише 3 кубика дърва за зимата. Трябва да хвърля боб и да реша при кого от двамата колеги селски кметове с фирми за дърводобив да го пратя. Първо обаче ще отскоча да пия едно кафе в магазина на братовчеда и да го питам кво ще прави с оная мастика за Узункюпрю – ще я праща ли, или да. Щото Байряма е след ден-два, анадънму? Анладъм, аркадашлер. А, и да му напомня да иде да пръсне лозята.

9.38 ч.: Да не забравя от коя политическа сила станах кмет за трети път – от Реформаторския блок  или от СДС. Или беше РЗС? Много, много партии. Трябва да ги направят като в Щатите – само две. Така единия мандат ще съм демократ, другия – републиканец. Единия ще съм Клинтън, другия – Тръмп. По-следващия може да съм и Рейгън. Много съм бял за Обама, циганите от Дере махала няма да ме припознаят.

10.35 ч.: Заболяха ме пръстите от тоя тетрис, много твърди клавиатури дадоха тия от ГЕРБ. Малкия Мавър е виновен. Или беше Големия? Не помня.

11.06 ч.: Да не забравя да звънна на Делчо Митев да го питам как управлява толкова време – и при недозрелия социализъм, и при зрелия, и при недозрелия капитализъм... И все е червен, румен де. Пък аз станах като знаме от гейпарада.

11.54 ч.: Огладнях. Ще отскоча до магазина на братовчеда да го питам пръсна ли лозята и да хапна македонска наденица на скара – добре я пече чумата. Две бири ще ми дойдат добре.

12.30 ч.: Отивам да дремна.

14.05 ч.: Днес умрели двама, да видя в склада дали останаха ковчези.

14.30 ч.: Време е да поемам към Хасково, нещо твърде се заседях в това село.

„Измина още един ден, от нищо неомрачен, почти щастлив”, пише Солженицин за своя герой Иван Денисович Шухов. И добавя: „Таквиз дни в неговата присъда от края до края бяха три хиляди шестстотин петдесет и три. А зарад високосните години – още три дни се притуряха...”

Селският кмет не броеше дните до края на третия си мандат. Той щеше да изтече като предишните два. Важно беше да не забрави от коя политическа сила бе излъчен – от Реформаторския блок или от СДС. РЗС отпада, РЗС стана съветник на президента Плевнелиев. Веднъж съветник, завинаги съветник. Веднъж кмет, завинаги кмет. Жената да се оправя с фирмите.

Заспиваше Иван Денисов напълно удовлетворен. На другия ден предстоеше да се случи същото.

Недялко Бакалов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ва
    Ванката
    9 -2
    11:32, 3 юли 2016
    Това всъщност е "Един ден на селския кмет Красимир Бойчев"
  • 2
    65
    6543_21
    12 0
    15:20, 3 юли 2016
    Един ден на почти всички селски кметове.... Да се смееш ли, да плачеш ли?!
  • 3
    11
    111
    15 -1
    15:23, 3 юли 2016
    А пък аз май си мисля, че някой много се притеснява от Красимир Бойчев, та затова толкова пишете за него! И май като гледам какво става из Хасково, на някой по принцип много му пали под краката, някой не е спокоен...
  • 4
    Бс
    БСП
    13 -2
    15:45, 3 юли 2016
    А бе тези гербери вече 20 дни търсят временен кмет в с. Тракиец , брата на секритаря на общината тодор тобито обиколи цялото село и накрая намери една комуниска казва се жечка бончева това им са кадрите живи отрепки , герб си отива.
    • Ст
      Странен
      8 0
      17:15, 3 юли 2016
      Е де, сега като вземе тобито всички земи на търг ще видите що е бащиния. То сестра му малко ли се пуле и лапа в общината, дебелата фръцла
  • 5
    Тоя Красимр го знам от горскотобеше някакъв надзирател и тогава си беше далавераджийче като МАСЛАРА Това че все дига пушилка около него е елементарно Ако властниците искаха отдавна можеха да му плюят под опашката това е толкова лесно Но изглежда някой го е покровитествал както е винаги н България И сега тоя КЕЛЕШ изкочи като птица феникс като ГЕРОЙ Селски истории А за кмет предлагам една доста силна кандидатура ------бившия служител на МВР и сега живущ в Тракиез Димитър Димитров познат като Депесето Защо не Щом кмет на Конуш може да е бивш сержант Димитров се пенсионира подполковник
  • 6
    Ек
    Еко Прогрес- Хасково
    2 0
    23:49, 3 юли 2016
    Този Тодор брата на Секретаря на Общината Димитрова укоси мирията на с. Тракиец и я продаде в Еко Прогрес в зоологическата градина ТОВА НЕ Е ЛИ Е ДАЛАВЕРА .
  • 7
    Ку
    куросава
    2 -1
    08:58, 4 юли 2016
    Това добре,за кмета на Тракиец,но как би прозвучало същото заглавие" Един ден на Недялко Бакалов".Ако има чувство за хумор,нека го опише.
    • Бр
      бре, бре
      3 -1
      20:36, 4 юли 2016
      А бре кога Бакалов стана кмет, бре? И на кое село го направиха?

      Знаех си, че ще се издигне това момче.

      Кръшков, кажи бе, на кое село е кмет Бакалов?
Последни новини