От х:

Днес в x:

Отстранените кметове в нелегалност, в четири села мирише на избори

    И тримата селски кметове от Хасковско с прекратен от миналия ден мандат – на Корен, на Криво поле и на Гарваново, излязоха в нелегалност след решението на Общинската избирателна комисия за отстраняването им.

    В кметството на село Корен екипът на Haskovo.net днес откри само работника по поддръжката – 56-годишният Петър Лазаров. Всъщност той е полу-работник, защото е на половин щат по програмата за временна заетост. Освен това е полу-работник трети мандат, сегашният управник на Корен Веселин Хаджиев му бил втори началник. Той спечели изборите като кандидат на ГЕРБ.

    Кметът го няма. Не вдига нито един от двата си телефона. Полу-работникът не се впечатлява от новината, че селският кмет е отстранен, защото се води на ведомост към общината. И едва ли някой би му завидял на лопатата и мотиката, както и на половинщатната заплата, за да се тревожи за работата си.

    В Криво поле ситуацията е подобна. В кметството е само секретарката, която все пак успява да се свърже по телефона с началника си Стойчо Стоев (ДПС). Чул, че го търсят журналисти, селският управник набързо прекратява разговора със секретарката и секунди след това вече е изключил мобилния си телефон. Така репортерският опит да разговаря с него за бъдещите му творчески планове удря на камък.

    От разговора му със секретарката все пак става ясно, че се намира в съседното село Корен, но пък не става ясно какво прави там.

    Местните хора научават от журналистите, че си нямат кмет, но това изглежда не ги тревожи особено. Повече ги вълнува кога ще ги показват по телевизията.

    Единственият репортерски пробив е с кмета на Гарваново, (издигнат от ГЕРБ). Иван Христов вдига телефона, но след като разбира кой и за какво го търси, отсича “нямам коментар” и затваря. При второто позвъняване с въпрос дали ще обжалва пред административния съд прекратяването на пълномощията му, отговаря, че не е решил още и отново затваря. Трето позвъняване вече би било малко нахално, дори за репортер.

    Единственият открит на работа селски управник (от проверяваните от ОИК) се оказва кметът на Малево Михаил Михайлов (ГЕРБ). Неговият мандат комисията отказа да прекрати предсрочно. Той също е земеделски производител като колегите си от Корен и Криво поле. Но за разлика от тях няма регистрирана фирма в Търговския регистър, което е причина ОИК да откаже отстраняването му.

    “Колегата от Корен Веско е втори мандат кмет. Питам, как досега е бил кмет, като е било незаконно? Кой носи отговорност за това?”, гласи краткият коментар на управника на Малево.

    Със сегашните трима кметове с прекратен мандат вече четири села в община Хасково остават без управник. Първото бе Тракиец, а кметът му Красимир Бойчев бе първият отстранен. Общинската избирателна комисия вече изпрати писмо до ЦИК да предложи на президента Росен Плевнелиев да насрочи частични избори за Тракиец. Ако останалите трима също не обжалват, в техните села също ще избират отново кмет.

    Така че в Тракиец, Криво поле, Корен и Гарваново (засега) вече мирише на избори.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ми
      митко палаузов
      6 -1
      17:11, 14 юли 2016
      Кръшков от статията правя извод че отстраняват въпросните кметове защото имат регистрирани фирми така било в закона Това показва че наистина са АБДАЛИ Избират го за кмет а той не знае да свърши най елементарното БУНАК бе УИЛИ Кръшков ти мислиш ли че този от Малево е такъв бунак Нееееееее той е прехвърлил фирмичката на жена си или на баба си или на тоя или оня НО продължава да си работи Като го гледам на снимката ми се вижда БАЯ ТАРИКАТ Но и той като другаря Кадиев от бспибал фирма за СОЛАРИ ама тя била на ЖЕНА му Като че ли жена му спи не с него ами с ФИЛАКИШИЯТА Та Малевския е като КАДИЕВ но властта власта хич я няма В СОЦА такова нещо даже не можеше и да се помисли но сега нали сме еееееееевроатлантици Знам че ити си такъв
    • 2
      Си
      сизгин
      6 0
      18:37, 14 юли 2016
      Ъм узунжофскиа шопар Диян Ванчев кога ша го уволнят. Той много дрва продава. Фчера караше камиона с дрвата в Димитровграт и раствари три кубик. На изборите даде пари на наште от маалата и стана кумет. Ама и той от наште е.
    • 3
      Се
      селянин
      4 0
      23:34, 14 юли 2016
      Защо ОИК не провери всички? Толкова ли е трудно?
      Сигурен съм, че има и други!
    • 4
      Гр
      гражданин
      1 0
      23:40, 14 юли 2016
      За още един селски кмет съм сигурен, че е имал фирма! Името на селото е с корен - селскостопанско животно!
    • 5
      Bv
      BVC3
      1 0
      17:25, 17 юли 2016
      И ************** е началник в ОУО за пенсия, но вие не давате да се пише за нея.
    Последни новини