От х:

Днес в x:

5-те най-често допускани грешки при диетите

Струва си да се оплаквате, ако не отслабвате, особено ако постоянно чувате: "Яж по-малко!". Но порциите ви вече са в пъти по-малки от тези на околните, а теглото така и не намалява!? Половин кюфте и няколко вилици салата - това е вашият обяд.

И с него трябва да издържите до края на работния ден. Главното е да не мислите за ядене - пържоли, пържени картофи, торта с крем. Особено за тортата! Някак си ще издържите до вечерното кисело мляко с ябълка и ще заспите. Но защо тогава кантарът сякаш е замръзнал и все показва така омразните килограми отгоре!? Защо дори при такава диета не можете да отслабнете...

1. Ядете не каквото трябва

По-точно пресмятате калориите, но не отчитате засищането. Представете си 1 с. л. растителна мазнина и купичка варен ориз - и в двете се съдържат около 150 калории, но оризът ще ви засити много повече. Може би се отказвате от гарнитури, които смятате за твърде калорични?! Ако си забранявате хляб и макарони, за да поддържате чувството си за ситост, ще ядете повече от нещо друго, което е значително по-калорично.

Друга разпространена грешка е употребата на твърде много плодове. Отслабващите ги приемат като аксиома - символ за лека храна. Но много от съвременните плодове (на практика далеч от естествените сортове) са твърде сладки и високо калорични, при това не засищат. Освен това фруктовите киселини раздразват лигавицата на стомаха и повишават апетита. Затова - отчитайте не само калоричността, но и засищането. Старайте се да ядете по-малко мазна храна и не консумирайте неограничено плодове!

2. Ядете по-рядко, отколкото трябва

За много от желаещите да отслабнат понятието "по-малко" е равно на понятието "по-рядко". Те не успяват да закусят, след това пропускат обяда, а с вечерята също не трябва да се прекалява. И така за целия ден те са на 3 чаши кафе, няколко крекера, една ябълка и половин парче салам (често изяден посред нощ поради силното чувство за глад).

Гладен и слаб не е едно и също! Рядкото приемане на храна води до постоянно чувство за глад и доста по-обилно хранене, когато човекът успее да се добере до трапезата (или хладилника).

Затова - спазвайте друго правило: яжте често, но на малки порции. За да отслабнете, трябва да приемате храна не по-малко от 4-5 пъти дневно. Доказано е, че при подобен режим ще намалите общото количество на всекидневно приеманите калории поне с 10-15%. Ако се храните разделно, ще бъдете сити и по-лесно ще контролирате апетита си.

3. Ядете твърде бързо

Много от хората ядат дори не "в движение" (т.е. ходейки), а "бягайки" - за 5 минути те се опитват да погълнат цялата порция храна.
Сякаш отслабващите тайно се надяват, че ако намалят времето за обяд или вечеря, ще приемат и по-малко калории. Нищо подобно - няма да успеете да излъжете организма, а точно обратното - няма да забележите, как ядете повече.

Затова - колкото по-бавно се храним, толкова с по-малко количество храна ще се наядем. Чувството за ситост не идва веднага! За да "забавите" храненето си, съставяйте си сложни ястия - две различни гарнитури, нарязани зеленчуци. Всеки път ще усещате в устата си различен вкус и инстинктивно ще забавяте храненето, за да почувствате по-добре храната. Освен това ще получите и много по-голямо удоволствие от храненето.

4. Борбата ви с глада е безпощадна

Дори 100 пъти поред да си кажете "Не искам да ям", къркоренето в стомаха няма да престане. Чувството за глад ще ви пречи да се концентрирате и ще създаде различни неприятни усещания. Затова - научете се да излъгвате глада. За това ще ви помогне методът на т.нар. "предварително хранене".

Малката закуска (чаша мляко с лъжица мюсли, препечена филийка с малко извара) преди основното хранене ще понижат апетита. Този метод е особено полезен преди обилните трапези по време на празници. Доказано е, че "предварителното хранене" помага безболезнено да се понижи калоричността на последващия обяд или вечеря с цели 30-35%.

5. Малко се движите

Всички изброени съвети дотук съвети доказано действат. Но за да отслабнете, не е достатъчно да направите промени само в храненето си. Затова - след вечеря задължително си правете кратка разходка. След работа слизайте една спирка по-рано и повървете пеша. Не забравяйте и за ролята на доброто настроение - успешното отслабване се постига с помощта на три неща: правилно хранене, движение и позитивна нагласа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини