От х:

Днес в x:

Шофьори с много нарушения - на опреснителен курс и изпит?

Шофьорите с повече нарушения на пътя трябва да се явяват на опреснителен курс и изпит през определен период от време.

Това предложи експертът по пътна безопасност и бивш началник на "Пътна полиция" Алекси Стратиев, цитиран от "Фокус".

По думите му, подобен курс би бил много полезен за водачите с 3-4 нарушения на правилата за движение.

Няма такава сериозна практика в страните, с изключение на американския опит, което да налага такива изпити или допълнително обучение на всички водачи. Все пак в България водачите са 4 млн., сметнете колко хора трябва да минат такъв курс“, коментира Стратиев. 

Според него обаче допълнителното обучение на шофьорите нарушители ще е сериозно и полезно за безопасността на движението.

Алекси Стратиев коментира още, че провеждането на шофьорските изпити трябва да се изкара от държавата, тъй като това е практика в много държави в Европа и не преодолява риска от корупция. Той допълни, че през летният период 2-3 пъти се увеличават катастрофите. Според експерта топлото време предполага по-висока скорост и това е една от основните причини за многото инциденти.

В средата на април настоящият шеф на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски съобщи, че МВР ще обърне специално внимание на младите шофьори, защото голям процент от катастрофите са предизвикани от млади хора до 24 години

До 12 юни в страната са станали над 2800 тежки транспортни произшествия, а 260 души са намерили смъртта си на пътя. Ранените пък са над 3600.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини