От х:

Днес в x:

ДАНС погва прокуратурата в Хасково за чадър над кмета

Да се провери окръжната прокуратура в Хасково заради прекратени производства срещу кмета на общината Георги Иванов, а проверката да се извърши от върховната касационна прокуратура и други висшестоящи техни органи. Това е изводът в доклада на ДАНС, представен пред комисията по корупция към Народното събрание в края на миналата седмица. Копие от доклада на българското ФБР бе раздадено днес на журналисти от кмета Георги Иванов.

В документа от 14 точки са изброени констатирани от ДАНС нарушения. Списъкът започва с ремонт на общината от фирма "Стройтекс". Фирмата е собственост на кмета, той я управлавяше преди да стане градоначалник. Сега принципал на дружеството е синът му Павел. Името на Павел фигурира и по-надолу в списъка сред фирмите, получавали преводи от общината.

Повечето от изброените обекти неведнъж са ставали публично достояние. Сред тях е прословутият договор с фирма "Интерлинк" за шведската медицинска техника още от 2002 г., която бе проверявана неведнъж, от Интерпол включително. Списъкът включва покриването на реката през 2006 г., продажба на част от двора на АГО, прословутият "мавзолей" - постройката до театъра, сега галерия "Форум", договорът на общината с "Дусман", която доставя храна на детските заведения и болницата.

Георги Иванов призна на брифинг днес, че от фирма "Дусман" са му превели 5 000 лв. за изборите през 2003 г. Първо, това не е противозаконно, и второ – интересното е, че аз въобще не подозирах за тези пари. Дори се наложи да им ги върна след изборите, защото вече бях предал отчета си за вота пред Сметната палата, разказа градоначалникът.

В списъка на ДАНС пише и за "много имоти, закупени втори път – продадени на много по-високи цени", без да се уточнява броя им. Отбелязано е и "колите (над 200 000 лв.) на лицата: жена, синове, снаха, проверка на тях за пране на пари", но не става ясно дали предстои такава проверка или вече е направена.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини