От х:

Днес в x:

МОН в цайтнот по казуса “Мариела Златева”

Коментар
от Тодор Кръшков

Министерството на образованието и науката вече втори работен ден бави решението си по казуса "Мариела Златева". Чиновниците се спотайват, макар да знаят, че няма как да им се размине.

Златева бе възстановена за трети пореден път от върховния административен съд. Предишните два пъти бяха при различни министри. Първият бе при незабравимия Владимир Атанасов. Той забърка множество каши в сферата на образованието и се омете, преди да му бъде потърсена сметка за стореното. Просветният министър се държеше в българското училище така, както Саддам Хюсеин се държеше в Ирак преди там да отидат американците. Все пак разлика между двамата имаше. Атанасов нямаше мустаци.

Първият път ВАС отмени заповедта за уволнение на Мариела Златева с мотива, че основанието за уволнение е приложимо за областни управители и други държавни длъжности, не не и за случая. Мотивът бе "по преценка на работодателя". Владимир Атанасов изпълни решението на ВАС и назначи отново Златева на поста, но само за пет минути. После я уволни. Така на практика съдебното решение бе изпълнено, тъй като ВАС изискваше възстановяване на поста, но не уточняваше за колко време.

Приемникът на Владимир Атанасов – Игор Дамянов, надмина предшественика си. Той извика в министерството Златева и тогавашната началничка на образованието в областта - Весела Недкова. И връчи на Златева заповед за освобождаване от длъжност. Със, забележете, мотива "по преценка на работодателя". Същият мотив, който ВАС определи като неприложим в случая.

Така двама поредни просветни министри се изгавриха с конституционния ред и върховенството на закона в територията, наречена България.

Сегашният просветен министър Даниел Вълчев има едно предимство пред двамата си предшественици – той е юрист. Макар в случая може би съжалява за това. Защото няма да бъде съвсем в реда на нещата един преподавател по право в университета така безцеремонно да наруши закона, като омаха Златева по маниера на предишните двама министри. И същевременно изпада в цайтнот, защото сегашният началник на инспектората в Хасково Иван Панайотов се е явил напълно редовно на конкурс за длъжността и го е спечелил. Уволнението му би било първо несправедливост, и второ – евентуално обжалване на уволнението от негова страна има всички шансове да се увенчае с успех, или поне има не по-малко шансове от Мариела Златева.

Просветният министър е в цайтнот. Изглежда той е решил да излезе от него, като бави и протака решението. Но няма как да го прави вечно. Просто той е на ход.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини