От х:

Днес в x:

19 °C

МОН в цайтнот по казуса “Мариела Златева”

Коментар
от Тодор Кръшков

Министерството на образованието и науката вече втори работен ден бави решението си по казуса "Мариела Златева". Чиновниците се спотайват, макар да знаят, че няма как да им се размине.

Златева бе възстановена за трети пореден път от върховния административен съд. Предишните два пъти бяха при различни министри. Първият бе при незабравимия Владимир Атанасов. Той забърка множество каши в сферата на образованието и се омете, преди да му бъде потърсена сметка за стореното. Просветният министър се държеше в българското училище така, както Саддам Хюсеин се държеше в Ирак преди там да отидат американците. Все пак разлика между двамата имаше. Атанасов нямаше мустаци.

Първият път ВАС отмени заповедта за уволнение на Мариела Златева с мотива, че основанието за уволнение е приложимо за областни управители и други държавни длъжности, не не и за случая. Мотивът бе "по преценка на работодателя". Владимир Атанасов изпълни решението на ВАС и назначи отново Златева на поста, но само за пет минути. После я уволни. Така на практика съдебното решение бе изпълнено, тъй като ВАС изискваше възстановяване на поста, но не уточняваше за колко време.

Приемникът на Владимир Атанасов – Игор Дамянов, надмина предшественика си. Той извика в министерството Златева и тогавашната началничка на образованието в областта - Весела Недкова. И връчи на Златева заповед за освобождаване от длъжност. Със, забележете, мотива "по преценка на работодателя". Същият мотив, който ВАС определи като неприложим в случая.

Така двама поредни просветни министри се изгавриха с конституционния ред и върховенството на закона в територията, наречена България.

Сегашният просветен министър Даниел Вълчев има едно предимство пред двамата си предшественици – той е юрист. Макар в случая може би съжалява за това. Защото няма да бъде съвсем в реда на нещата един преподавател по право в университета така безцеремонно да наруши закона, като омаха Златева по маниера на предишните двама министри. И същевременно изпада в цайтнот, защото сегашният началник на инспектората в Хасково Иван Панайотов се е явил напълно редовно на конкурс за длъжността и го е спечелил. Уволнението му би било първо несправедливост, и второ – евентуално обжалване на уволнението от негова страна има всички шансове да се увенчае с успех, или поне има не по-малко шансове от Мариела Златева.

Просветният министър е в цайтнот. Изглежда той е решил да излезе от него, като бави и протака решението. Но няма как да го прави вечно. Просто той е на ход.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини