От х:

Днес в x:

10 °C

МОН в цайтнот по казуса “Мариела Златева”

Коментар
от Тодор Кръшков

Министерството на образованието и науката вече втори работен ден бави решението си по казуса "Мариела Златева". Чиновниците се спотайват, макар да знаят, че няма как да им се размине.

Златева бе възстановена за трети пореден път от върховния административен съд. Предишните два пъти бяха при различни министри. Първият бе при незабравимия Владимир Атанасов. Той забърка множество каши в сферата на образованието и се омете, преди да му бъде потърсена сметка за стореното. Просветният министър се държеше в българското училище така, както Саддам Хюсеин се държеше в Ирак преди там да отидат американците. Все пак разлика между двамата имаше. Атанасов нямаше мустаци.

Първият път ВАС отмени заповедта за уволнение на Мариела Златева с мотива, че основанието за уволнение е приложимо за областни управители и други държавни длъжности, не не и за случая. Мотивът бе "по преценка на работодателя". Владимир Атанасов изпълни решението на ВАС и назначи отново Златева на поста, но само за пет минути. После я уволни. Така на практика съдебното решение бе изпълнено, тъй като ВАС изискваше възстановяване на поста, но не уточняваше за колко време.

Приемникът на Владимир Атанасов – Игор Дамянов, надмина предшественика си. Той извика в министерството Златева и тогавашната началничка на образованието в областта - Весела Недкова. И връчи на Златева заповед за освобождаване от длъжност. Със, забележете, мотива "по преценка на работодателя". Същият мотив, който ВАС определи като неприложим в случая.

Така двама поредни просветни министри се изгавриха с конституционния ред и върховенството на закона в територията, наречена България.

Сегашният просветен министър Даниел Вълчев има едно предимство пред двамата си предшественици – той е юрист. Макар в случая може би съжалява за това. Защото няма да бъде съвсем в реда на нещата един преподавател по право в университета така безцеремонно да наруши закона, като омаха Златева по маниера на предишните двама министри. И същевременно изпада в цайтнот, защото сегашният началник на инспектората в Хасково Иван Панайотов се е явил напълно редовно на конкурс за длъжността и го е спечелил. Уволнението му би било първо несправедливост, и второ – евентуално обжалване на уволнението от негова страна има всички шансове да се увенчае с успех, или поне има не по-малко шансове от Мариела Златева.

Просветният министър е в цайтнот. Изглежда той е решил да излезе от него, като бави и протака решението. Но няма как да го прави вечно. Просто той е на ход.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020
Последни новини