От х:

Днес в x:

Спряха опасно олио в Хасково

2000 бутилки олио, съдържащо неорганични вещества, са спрени от продажба от инспектори на РИОКОЗ, съобщи днес д-р Лесова на пресконференция. Мазната течност е открита в складове на едро в Хасково и Димитровград и е наложена забрана за продажбата й.

Сигналът за опасното олио идва чрез системата за ранно предупреждение за опасни храни на Евросъюза. То е внесено в ЕС от Украйна като нерафинирана суровина, в която се съдържат опасните неорганични вещества. Вторичното рафиниране се извършвало в няколко европейски страни. Информация за фирмите вносителки, както и номерата на партидите, са предадени на българските власти.

Хасковските инспектори открили една от фирмите в списъка на европейските си колеги, но олиото им носело номера на друга партида. Отново става въпрос за вносен продукт, обясни д-р Лесова. От РИОКОЗ отказаха да съобщят името на фирмата, докато не се направи анализ на пробите и не се произнесе министерството на здравеопазването.

Неорганичините съставки в олиото могат да имат канцерогенно действие, обясниха здравните инспектори. В малки количества обикновено то не опасно, но натрупването му може да доведе до редица заболявания, допълниха от РИКОЗ.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини