От х:

Днес в x:

Шамари за милиони

От деня, в който на бял свят се появява понятието звезда, изникват и търсачите на сензации - папараците. А самото определение идва от името на главния герой в известната лента на Фелини "Сладък живот" - фотографа Папарацо. Откакто съществуват тези два "лагера", нещата стоят по един и същ начин - папараците дебнат знаменитостите, а те пък им отвръщат подобаващо - с презрение или направо с юмруци. А светът заприличва на зона на военни действия помежду им. Шамарът, който фотографът Любомир Асенов отнесе от Христо Стоичков, е само поредният епизод.


Най-скъпата папарашка снимка е на принцеса Даяна и Доди ал Файед - цената е 6 млн. долара
Няма как да е другояче, тъй като таблоидите на Запад плащат на папараците 60 000 долара на седмица, а и повече. За сравнение випускниците на американските вузове получават като стартова заплата средно около 50 000 долара на месец. А цените само за една снимка могат да достигнат астрономически суми. Това обаче се случва на Запад, у нас трудно може да се говори за истински папараци, в смисъл на хора, които могат да се изхранват с този бизнес.


Миналата година авторитетното списание "Форбс" направи списък на най-скъпите снимки, които са били продадени в САЩ за последните 10 години. На първо място е фотос на Шайло Нувел - биологичната дъщеря на Анджелина Джоли и Брад Пит, за която списание "Пийпъл" плати 4,1 млн. долара. Това не е папарашка снимка, но цената дава ясна представа колко могат да струват "уловените" моменти с участието на звезди. А в края на миналата година в класацията за най-скъпата папарашка снимка номер 1 се оказа кадър с принцеса Даяна и любовника й Доди ал Файед на яхта. Находката бе оценена на $6 млн.
След като цената на звездните персони скочи до небето, естествено се нароиха и много желаещи да припечелят. В отговор "най-скъпите" от знаменитостите - като Джоли и Пит, прибягнаха до услугите на частни фирми за охрана, за които плащат луди пари.


"Мишените" стават все по-трудни и по други причини. Звездите започнаха да прилагат собствени стратегии, за да правят черен живота на преследващите ги. Например Брад Пит и Бен Афлек особено много обичат да хвърчат на своите мотори като обезумели из улиците. Папараците дори подозират, че те имат негласно споразумение с местната полиция, която им разрешава безнаказано да превишават скоростта, а папараците биват глобявани. Самият Пит признава в свое интервю, че ненавижда папараците и се стреми да избяга винаги от тях с мотора си. "Важното е да се движиш бързо, като газела. Тук и дума не може да става за уважение - ние ги ненавиждаме, а те ненавиждат нас!"


Ако пък дадената знаменитост не успее да изпревари преследвачите, прави всичко възможно да саботира снимката. Камерън Диас например има собствен трик. Тя прави "лице на зомби" - най-скучното изражение, което може да си представи човек, което прави снимката непродаваема. Мадона пък в продължение на месеци носи един и същ син тренировъчен костюм, което отказва редакторите да купуват от папараците едни и същи снимки.


Беше време, когато знаменитостите прескачаха до Лондон, за да се освободят от нахалните фотографи. Но днес британските "търсачи на сензации" не отстъпват на американските си колеги. Лондонските папараци направо измъчиха Джъд Лоу, който само при вида на камера става агресивен. Миналата година той наби фотограф, който се намирал на автобусна спирка до неговия дом. "Никой освен мен не може да защити правата на моите деца от тези безмозъчни типове, които само щракат безразборно!", заяви в свое оправдание звездата от "Взлом".


По-рано същата година пък папарак пострада от крака на синеокия и чаровен иначе Хю Грант. Актьорът правел традиционния си пробег близо до дома си, когато го приближил фотографът Иън Уитакър, и го помолили да се усмихне. В отговор Грант се нахвърлил върху него и го ударил три път с крак. След което го замерил с кутия фасул. "Бобеното" дело на актьора бе прекратено, тъй като показанията на потърпевшия и свидетелите се разминавали.


До съд не стигна бившият агент 007 Пиърс Броснън. В края на октомври Броснън вечеря в ресторант Casa Escobar в Малибу с децата си - 10-годишния Дилън и 6-годишната Парис. Когато семейството излиза от ресторанта, папаракът Робърт Ронсън започва да снима настървено. В отговор на нахалството му Броснън го попитал: "Защо не си намериш нормална работа?" За да смекчи напрежението, фотографът направил комплимент на Броснън за ролята на Джеймс Бонд, но това имало обратен ефект. Броснън толкова се разгневил, че му нанесъл няколко сериозни удара "ала Бонд" в гърдите.


И Брус Уилис приложи хватка от научените в поредицата "Умирай трудно", за да неутрализира нахален фотограф. Резултатът от неговите действия е, че човекът влезе в болница и се опитва да съди суперзвездата.


Легендарният аржентински футболист Диего Марадона също се сби с журналисти в края на април, опитали се да го снимат до съда в Буенос Айрес.


Салма Хайек пък наруга яростно на четири езика папараците, опитващи се да снимат дъщеря й Валентина Палома на входа на един от хотелите в Ню Йорк. Актрисата яростно ругаела: "Мръсници! Ненавиждам ви! Да пукнете! Нищожества!" Както става ясно от историята, и принцовете понякога забравят за добрите обноски при среща с фотографите. През 2004 г. принц Хари разкървави устната на папарак, който го издебнал на излизане от нощен клуб. Според представител на кралското семейство "принцът просто се опитал да отблъсне камерата". Според договореност, постигната преди няколко години между кралското семейство и британската преса, журналистите са задължени да не "ловуват" за сензации около принцовете Хари и Уилям. В замяна представителите на пресата получили обещание да могат да организират фотосесии няколко пъти в годината с престолонаследниците.


Всъщност много малко са знаменитостите, чието име никога не е било замесвано в истории с папарак. Които понякога имат неочакван край.


Отмъщението на папарака
Понякога и звездите се превръщат в ответната страна на вечния спор звезди - фотографи. Търсачите на сензации например решиха да отмъстят на Марая Кери, като бойкотират звездата точно в момента, когато е заета с рекламата на новия си албум, заради нейното презрително отношение в края на април тази година. Има и доста случаи, когато папараци са се опитвали да осъдят знаменитостите за нападение. Но да се стигне до ефективна присъда е рядкост. Това обаче се случи на френската звезда Жерар Депардийо в края на април пак тази година. Той трябва да плати глоба от 800 евро за нападение над папарак през 2005 г. Виждайки, че го снимат, френският актьор дал знак на фотографа да се приближи, а после неочаквано го ударил с глава в лицето.
Източник: standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини