От х:

Днес в x:

Пътят към славата. ЧРД, Джеки! (видео)

Неговото чувство за хумор, умението да работи с партньорите и със сценичния реквизит, както и фактът, че сам изпълнява всичките каскади, голямата му и щедра душа го правят любимец на няколко поколения зрители. Хонгконският актьор, каскадьор, режисьор, продуцент и певец е роден на 7 април 1954 г. Син на Лий-Лий и Чарълз Чан. Китайското име на Чан е Чан Кунсан което означава роден в "Хонг Конг". Преди да приеме името Джеки, актьорът е познат под различни имена и прякори. На 7 години бащата на Джеки го записва в Китайската академия за опера и балет, където актьорът прекарва следващите 10 години. Китайската опера е доста различна от другите по света. Обучението включва пеене, акробатика, актьорско майсторство, пластика. Годините там били доста сурови, но Джеки устоял. Той дори разказва смешни истории за това време. Често си премервали силите с другите момчета, след едно такова сбиване ръката на Джеки го заболяла, когато отишъл на доктор в раната открили два зъба от противника му.


След завършването си преживява тежки години, китайската опера вече не била толкова популярна и Джеки си намерил работа като дубльор в хонкгконгски филми. След това заминал за Австралия при родителите си, там работил като сервитьор и строител, но не бил особено щастлив. През 1976 г. се връща в Хонкг Конг, за да снима своя пръв голям филм "New Fist of Fury."


Днес зад гърба си има повече от 68 филма. Популярен в Китай, Хонг Конг, Джеки Чан има много фенове и у нас (с филмите за манастира Шаолин). Звездата му в Холивуд изгрява със "Сблъсък в Бронкс" (1994),следват "Кой съм аз", "Часпик", "Смокинг", "Медалионът", "Шанхайски рицари", "Около света за 80 дни" и др.

Отличителен блег за творчеството на Джеки Чан е неговото успешно преобразяване от виртуозен каскадьор в своеобразен «култов» актьор на кунг-фу киното. Малко известен факт е, че в Хонг Конг и по цяла Азия, Джеки Чан е популярен певец. Започва професионално да записва през 1980. Той пее на много езици включително и на япоски, английски, кантониски. Изпълнява песните на повечето си филми, но когато излизат в Англия и Америка, оригиналният саундтрак бива заменен. Записал е 28 албума.


Джаки е семеен от 1982 г. и има един син, който също е актьор и певец. Повече информация може да се намери на официалния сайт на актьора.


В последният си филм "Forbidden kingdom", Джеки Чан си партнира с друга известна звезда Джет Ли. Трейлър от филма можете да видити тук.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини