От х:

Днес в x:

Владиката освети параклиса в Кенана, огледа строежа на църквата в Орфей

    „Лесно се строят банки, казина и дискотеки, трудно се строи храм. Тогава дяволът внушава, че това е трудно, че това е невъзможно. Но със силата на вярата и на Светия кръст това е изпълнимо. Нека благодарим на човеците, които подеха това богоугодно дело и го доведоха докрай“. Това каза при освещаването на параклиса „Св. Трифон“ в Кенана днес пловдивският митрополит Николай пред събралото се множество. За освещаването на храма бяха пристигнали кметът Добри Беливанов, областният управител Станислав Дечев, председателят на ОбС Хасково Таня Захариева, народният представител Евгения Ангелова, общински съветници, много граждани.

    Владиката припомни, че думата параклис е гръцка и означава „утешител“. „Нека да ни е честит този храм, това място за утеха“, допълни дядо Николай.

    Възстановяването на параклиса „Св. Трифон“ в Кенана бе по инициатива на група ентусиасти от Хасково, които учредиха комитет с председател д-р Велислава Джонева. Много хора се включиха в кампанията, някои със средства, други с труд, трети с материали. Техният принос към възстановяването на храма, който през 50-те години е бил превърнат във водохранилище, бе отбелязан със специална благодарност от владиката.

    След тържеството за освещаването на параклиса митрополитът отиде до недовършения строеж на църквата в квартал Орфей.  Той огледа внимателно съграденото и поиска актуализираният проект да му бъде изпратен още в сряда, ако има нещо противоречащо на канона, да бъде отстранено още в ранен етап. Владиката припомни, че е узаконено църковно настоятелство с председател отец Никола и подчерта, че този храм ще остане на църквата „за вечни времена“. При огледа на стоежа дядо Николай бе придружаван от кмета, областния управител, народните представители Евгения Ангелова и Делян Добрев.

    От пресслужбата на общината пък съобщиха, че първото дарение за изграждането на храма в Орфей е вече факт. То идва от депутата Делян Добрев, който е организирал дарителска кампания на рождения си ден 14 май. Събраната сума е 2000 лева.

    Тодор Кръшков    

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини