От х:

Днес в x:

Хасковската окръжна прокуратура - без просрочени дела за 2015 г.

Хасковската окръжна прокуратура е сред петте в страната, които са без просрочени дела. Това се отчита от показателя „общ брой наблюдавани досъдебни производства (ДП) от един прокурор“ в Годишния доклад по прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2015 г., който беше публикуван днес.

Според данните на МВР, през 2015 г. са регистрирани общо 107 870 престъпления, от които 10,5% – икономически. Общата регистрирана престъпност намалява с 5,4 % спрямо 2014 г. и с 1,7%, спрямо 2013 година, показват сравнителните данни.

В Доклада се отразява като факт, че нивото на разкриваемост се е увеличило с 4,4 пункта спрямо 2014 година. През годината разкритите престъпления са 45 281 - с близо 3 000 повече от 2014 година.

Най-разпространените в страната престъпления - тези против собствеността, са на второ място по внесени в съд прокурорски актове. Причините са, както ниската разкриваемост на тази категория престъпления, така и обстоятелството, че има повторяемост на част от извършителите.

Докладът посочва още, че се запазва устойчива тенденцията на висок дял приключили в законовите срокове разследвания –те са на 99,9 % .

В законоустановените срокове разследването е приключило по 130 539 ДП, а извън тях- 121 дела, като най-голям е техният брой за СРП – 39.

Отчита се и намаляване на абсолютния брой върнати дела от съда на прокуратурата в последните три години, като за миналата те са 1 710 за цялата страна.

Относителният дял на върнатите, спрямо внесените актове остава постоянен – 5,1%. Този показател е много добър като цяло за страната, но не е валиден за всички прокуратури, което най-добре се илюстрира от показателя средно върнати дела на един прокурор през годината. Средният брой върнати на прокурор дела за окръжните прокуратури е 0,9 на прокурор, а за районните – 1,8. Най-сериозният проблем по тази точка, докладът показва, че е в Специализираната прокуратура, която за поредна година е с най-висок дял върнати дела-2,9 %. Хасковската окръжна прокуратура по този показател е на 6-то място с 1,4 %.

Като препоръка в доклада е отбелязано, че е необходимо административните ръководители на териториални прокуратури, отчитащи върнати дела от съд над средния брой на прокурор, да набележат конкретни мерки за преодоляване на повтарящите се слабости и пропуски. ОП Хасково и ВОП София, които през 2014 г. са били на челните места по този показател, са подобрили работата си, като особено чувствително е това при ОП Хасково, се казва още в доклада.

Причината за връщане на най-много от делата-28,3 % е  допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила в хода на разследването, което е довело в последствие до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия или неговия защитник, на пострадалия и неговите наследници, като развитието на делото в голяма степен е било предвидимо и е могло да бъде избегнато при прецизна работа на разследващия орган и наблюдаващия прокурор, сочи докладът.

Остава трайно висок делът на осъдените и санкционираните лица спрямо всички лица с постановен окончателен съдебен акт-осъдени, санкционирани и оправдани. За последните три отчетни години той е над 97%, при това независимо от констатираното намаление на броя на осъдените и санкционирани лица – с 11,2%, спрямо предходния период. През 2015 г., в абсолютни стойности, лицата с влезли в сила осъдителни и санкционни съдебни решения са 34 521. За последните три години е налице траен дял – под 3% на оправданитe. Положителната констатация е атестат за много добра работа, която обаче не е валидна за всички прокуратури, се казва в анализаторската част на доклада. Това е видно и от представените данни поотделно за всяка окръжна и районна прокуратура – по критерия брой оправдани лица средно на един първоинстанционен прокурор. За Хасково този процент е 0,3.

Немалък процент от постановените оправдателни присъди- 20,8 % от общия брой се дължи в голяма степен на неправилно квалифициране на деянието с обвинителния акт.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини