От х:

Днес в x:

Съдия Тянкова с отвод по делото срещу Къньо и Емил за смъртта на Боби

    Шефката на Окръжния съд в Хасково Меглена Тянкова, която е и председател на съдебния състав в процеса срещу Кръстьо Кръстев, известен като Къньо Маймуната, и Емил Митев за смъртта на Борислав Марков, си даде отвод. Неочакваното решение бе оповестено в самото начало на днешното заседание, при това без някоя от страните да е поискала отвод на съдебния състав.

    Като мотиви за оттеглянето си Меглена Тянкова посочи ”разпространявани в общественото пространство, включително някои от тях – от прокуратурата, твърдения за неслучаен избор на съдия, както и за натиск върху съдии при определяне на мярката на неотклонение на подсъдимите”.

    “Но за да се избегнат всякакви възможни спекулации за предубеденост на съдебния състав”, Тянкова обяви, че си дава отвод. Тя допълни, че във всички тези твърдения, които са й станали известни в края на миналата седмица, няма нищо вярно. Освен това уточни, че делото не представлява фактическа и правна сложност.

    Тянкова също така допълни, че делото е било разпределено не от нея, а от заместник-председателя на Окръжен съд Милена Петева. Тя се съгласи на предложението на репортери новото разпределение на това дело от системата за случайно разпределение да стане пред журналистическите камери. Това ще стане в 15.30 часа днес.

    Преди съдът да си даде отвод в залата се явиха двамата подсъдими, трийсетина свидетели, близки и роднини на починалия Борислав Марков. Майката Веска Илиева поиска доживотна присъда за виновните за смъртта на сина й. “Тези хора си играят с парите. Но на този свят не всичко е пари. Разчитам на съда. Искам доживотна присъда, макар че това няма да ми върне детето”, каза тя в кулоарите на Темида. В залата Веска Илиева предяви граждански иск за 200 000 лева срещу Кръстев и Митев, които те да й платят солидарно. Таня Гълъбова, майка на детето на починалия Боби, пък предяви иск за 600 000 лв.

    Haskovo.net припомня, че 36-годишният Борислав Марков почина след зверски побой, нанесен му според обвинението в хасковска дискотека по Великден миналата година от подсъдимия Емил Митев. Кръстьо Кръстев пък е привлечен като подбудител.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини