От х:

Днес в x:

Хасковски таксиджии: Принуждават ни да крадем

Лобистки закон ще ни принуди да крадем от държавата, за да оцелеем. Мнението на таксиметровия бранш сподели за Haskovo.net собственикът на Скай такси Иван Иванов, дългогодишен таксиметров превозвач в Хасково. Поправките в закона за таксиметровите превози влизат в сила от 1-ви април. Те изискват всеки таксиджия да стане превозвач, което конкретно не засяга Иван /вече превозвач/, но удря по неговите шофьори. До момента те са служители във фирмата му. Сега обаче трябва да си направят собствена фирма, в която да се самоназначат като шофьори и да си поемат всички такси, плащани досега от фирмата майка.

„Цифром и словом това ще ги натовари с над 400 лв. месечно – данъци, осигуровки, такси, пиаци, радиочестоти и какво ли още не. Най-сериозните пера са осигуровките и корпоративния данък. Автоматично влизат на загуба“, обясни ситуацията превозвача.

На въпроса толкова ли не могат да изкарат 500-600 лв. поне, Иванов уточни, че месечния оборот на 1 кола наистина е към 2 000 - 2 500 лв, обаче и разходите са много големи. Плюс това въведения в Хасково таван на таксиметровите услуги направо задушава бранша. „Себестойността на километър е 1.40 лв, не съм го измислил аз, изчисляват го експерти. В Хасково ни задължават да караме максимум на 1 лв. Кметът, стария, направи и „златна“ пиаца. Как да сме на печалба“, риторично попита бизнесменът. И призна, че да избиват донякъде, карат на високи цени. „Тук са най-скъпите таксита, след тези по Черноморието“, категоричен е той. Но понеже пак не стига, доста колеги спестяват от данъци, осигуровки, отделно че понякога не чукат на касовия апарат. Според Иванов обаче това е нищо, тепърва щяло да започне голямото крадене от държавата. „Ако тази поправка наистина влезе в сила, 70-80 % от хасковските таксиджии директно минават в сивия сектор. Даже не в сивия, а направо в черния“, сигурен е той. Според него на таксиджиите няма да им пука от контрола. „Като сме незаконни, за какво ще ни хванат? За нарушения и липси се гонят само законните таксита“.

Думите му индиректно се потвърждават от практиката на ДАИ в борбата и със сега съществуващите нелегални таксита. Многократните акции и на полиция, и на Автоинспекцията често залавя коли, които превозват пациенти, но ....няма как да се докаже. Колата не е жълта, няма табелка отгоре, следователно не е такси. Не може да бъде спипана за неиздаване на касова бележка, защото няма касов апарат, нито се нуждае от лиценз за таксиметрова дейност. Пътниците вътре пък охотно свидетелстват, че това е техен познат който решил да ги хвърли от точка А до точка Б, а дали са решили да му дадат някой лев, си е лично тяхна работа. В резултат на което бизнеса процъфтява.

„Новите поправки са лобистки и това си пролича от срещата ни с Менда Стоянова /депутат от ГЕРБ/. Нейните хора /от ГЕРБ, б.а./ вкарали поправката, а тя се опита да избегне негативите като предложи вместо данък да плащаме патент към общината - по 400 лв. годишно. Но това не мина в парламента“, разказва Иванов. Той обаче е категоричен че с това съпротивата на бранша няма да спре. „Тези, които искаме да сме законни, ни писна. На 1 април отиваме в София да изкараме някои хора от парламента, защото не заслужават да са там“, надъхан е хасковлията. Още по-ожесточени били в София и другите големи градове. Бунтът на такситата не бил сън, за да се размине на властимащите.

Г. Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини