От х:

Днес в x:

Отборът на Езиковата представя България на ученическите игри в Малта

    Отборът на езиковата гимназия в Хасково ще е лицето на България на Световните ученически игри по бадминтон в Малта. Престижната надпревара тази година е в град Гзира и ще се проведе във времето от 28 март до 3-ти април, разказа директорът на гимназията Пенка Делиева. Тя представи 5-членния дамският тим, който ще защитава името на училището, Хасково и България в състезание с още 16 отбора от Италия, Англия, Китай, Словения, Франция, Германия, Португалия и други близки и далечни точки на света. Момичетата от Езиковата извоюваха възможността да отидат на Световното след като станаха фаворитки на Националните игри.

    Отборът ще води преподавателя по физическо и техен наставник в училище Станислав Янков.

    А всички от тима: Венцислава Сакаджийска, Калина Спасова, Кристина Желева Богдана Дукова и Таня Петкова са възпитанички на БК -Хасково с треньор Станимир Бойчинов и са медалистки от международни и национални турнири за девойки.

    Едно от основните изисквания на турнира е участниците в отбора да са от едно и също училища, така че хасковската езикова гимназия е със страхотен късмет, че има сред учениците си толкова изявени спортисти.

    Според изтегления вече жребий, нашите момичета ще се състезават в група “Б“, в която са с тимовете на домакина Малта, Гърция и Франция.

    Другият тим, който заминава от България за Малта е юношески отбор по бадминтон от Стара Загора.

    Освен спортната проява обаче, по време на престоя си в Гзира, отборите ще имат и вечер на културния обмен. Там българите ще представят народни носии. Хасковлийки ще носят и красива кукла -пано в традиционни дрехи, която им е подарена от кмета на града Добри Беливанов. Освен това, във времето, отредено за презентации на всяка държава на тема “Къде мога да прекарам лятната си ваканция“, ученичките от Хасковската езикова гимназия ще представят интересните забележителности на родния си край, но и от други кътчета на България.

    Самолетните билети и таксите за участие на тима са поети от МС чрез Българската асоциация „ Спорт за учащи“, за престоя на децата обаче са направили спонсорство и местни фирми, както и родителите, обясни Пенка Делиева.

    А за да подпомогнат участието на съучениците си на престижното спортно състезания, в Езиковата гимназия посветиха традиционния си кулинарен мартенски ден на каузата да съберат още средства.

    Базарът се организира от френските и испански  паралелки с преподаватели по езиково обучение Петя Точева, Галя Атанасова, Мария Петкова и Веселина Гайдаджиева. Всички гозби, предлагани на него са измайсторени от учениците в тези паралелки по традиционни рецепти от Франция и Испания.

    До обяд акцията по продажбата на сладките и солени лакомства ,спя да събере около 300 лева за отбора.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини