От х:

Днес в x:

Опашка за обички на момиченца на Благовещение

    Днес е Благовещение, денят, наречен в българските традиции още "Благовец" или "половин Великден".

    Вярванията са, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите - господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.

    Сутринта рано жените премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват, защото вярват, че ако на този ден човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско ухапване през лятото.Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила.
    Срещу празника иманярите търсят заровени пари. А пчеларите отварят кошерите и пускат работливките за първи път да събират мед.
    На този ден имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина
    На Благовец от старо време се знае, че трябва да станеш рано и да не излизаш гладен и пара в джоба си от къщи, за да е богата и сита годината.

    Хората вярват, че каквото посееш на Благовещение, то ще се захване успешно. Засадените цветя в градината стават по-ароматни, а дръвчетата дават повече плодове.
    Една от най-хубавите традиции на Благовещение е пробиването на ушичките на дечицата, за да им се сложат обички. Прави се, защото според вярванията на този ден раните зарастват по-бързо.

    А за това, че традициите са още живи, показа и днешният ден в едно от Хасковските студия за красота. Там по обяд имаше опашка от майки с момиченца, които си чакаха реда за разкрасяване.

    Красиви малки обички-калинки се появиха на ушичките на малката Виктория след две бързи щраквания с медицинския пистолет. Майка й Атанаска е избрала това да се случи на Благовещение именно заради вярването, че раничките ще заздравеят сега по-бързо от друго време в годината.

    Технологията обаче е много напреднала в днешно време, а си и ма и мода в занаята обяснява козметичката Марияна Александрова. Тя показва три разновидности на пистолети, с които заедно с колежката й Нели Лозева пробиват ушичките на децата, единият от тях дори е бейби-с още по-олекотена система за правене на дупчиците и по-безболезнена.

    Мода има и в обеците. Те са винаги от медицинско злато и сребро, за да се сведе до минимум възможността за инфекции. А изборът, които майките правят за да украсят ушичките на момиченцата си са от гладки топчета до такива с разноцветни камъчета.

    Само до обяд в студиото с първите си обеци се сдобиха 30 малки дами. Колкото са по-малки децата, пробиването е толкова по-лесно и безболезнено, обяснява Марияна Александрова. Тя разказа и за един интересен обичай, свързан с пробиването на уши, които е от Нигерия. Там още в първата минута от появата на момиченцето на бял свят, ушите са пробити и обеците са сложени.  

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини