От х:

Днес в x:

Бизнес инкубатор в Хасково ще свързва фирмите с държавата на местно и централно ниво

    В Хасково ще бъде изграден бизнес инкубатор, който ще осигури възможност за постоянна връзка на бизнеса с държавата на местно и централно ниво. Той ще бъде изграден съвместно между агенцията и общината. Това обяви по време на форума на теми „Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 г.“ изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Мариета Захариева.

    подобен Бизнес инкубатор работи вече пет години в Хасковоско. Той беше създаден в село Клокотница по проект РСО „Марица“. Неговата цел обаче е да подпомага стартирането на нови фирми с осигуряването на безплатни офис, интернет, склад,обучение, консултантски и юридически услуги.

    Целта на този, който ще бъде създаден, е предприемачите и инвеститорите да имат топла връзка при намирането на външни пазари.

    Най-късно до една година ще заработи и платформа, която в момента Агенцията разработва. В нея малките и средни фирми от различните региони ще бъдат описани с подробности около това къде точно се намират, какво произвеждат с какъв капацитет разполагат. Създаването на „умната система“ трябва да направи работата и комуникацията на родния бизнес с евентуални партньори извън страната максимално лесна. Тя ще извади бизнесмените извън офиса и ще им даде възможност да търсят и предлагат в движение.

    На практика чрез системата нашите производители ще виждат какви стоки се търсят, ако те самите са производител на даден артикул, за който има запитване. Освен това, чрез платформата ще могат да видят в реално време и на каква цена се предлага дадената стока и да реагират, ако е възможно, с по-конкурентно предложение. „Няма начин в 21 век, когато банкираме през телефоните си, да не е възможно да извършваме търсенето и предлагането на стоките си също онлайн“, посочи консултантът на ИАНМСП Александър Джоганов, по чиято идея е започнало изграждането на платформата.

    Областният управител на Хасково Станислав Дечев също участва в конференцията. Той категорично посочи, че държавата и бизнеса трябва да си партнират. Губернаторът коментира още, че подобни срещи са полезни за малките и средни фирми от област Хасково, защото точно в подобни формати трябва да се търсят възможности за комуникация с институциите.“ Вие по-добре от мен знаете, че когато няма диалог между бизнеса и институциите, загубите са и за двете страни. Всъщност, крайно време е да се разбере, че държавата и бизнеса сме партньори, а не опоненти. Защото вие, предприемачите от малките и средни фирми създавате 60% от брутния вътрешен продукт и осигурявате над 70 % от заетостта в страната“- подчерта в приветствието си към участниците във форума Станислав Дечев.

    Кметът на Хасково Добри Беливанов презентира пред форума идеята на общината за превръщането на летище Узунджово в индустриална зона. Към нея ще бъдат привличани чужди и български инвеститори за изграждане на предприятия и заводи, които ще отворят доста работни места, обясни кметът.

     Във форума като участник, макар иинтерактивно, се включи и вродепутатът от ГЕРБ\ЕНП Ева Паунова. Във   видео обръщение тя  призова фирмите да кандидатстват по проектите за малки и средни предприятия по програма COSME на ЕС, която е директна подкрепа по плана Юнкер. 

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини