От х:

Днес в x:

50 бебета изоставени за година в Хасково, българи осиновиха момиченце с 50 % инвалидност

Случай на осиновяване на дете с над 50 % инвалидност от българи, посочи като абсолютен прецедент в практиката си на социален служител в отдел „Закрила на детето“ старшият експерт Николета Колева. Тя направи обобщение на осиновяванията и на изоставените новородени в Хасково през изминалата 2015 година.

През последната година от Хасково за чужбина-Италия, Франция и Испания с новите си родители са заминали 14 деца, от всички осиновени 35 от региона. Отпътувалите зад граница са предимно с увреждания, получили по три отказа за осиновяване у нас, уточни експертът.

Колева обобщи, че чужденците осиновители са по-склонни да приемат децата инвалиди и след това да се погрижат за коригиране на здравословното им състояние, отколкото българите, които в повечето случаи не се съгласяват да вземат дете дори с кривогледство, което се коригира със сравнително лека процедура.

Осиновеното хасковлийче у нас е момиченце на 10 години, поясни социалният работник.

От доклада на експерта стана ясно още, че не е регистрирано в региона нито едно разсиновяване през миналата година.

За сметка на това пък 50 новородени са били изоставени от майките си, повечето от тях още в родилното отделение. Само за три-четири от децата е била разписана декларация за съгласие за осиновяване веднага. Всички майки зарязали бебетата си са пълнолетни, повечето от тях са от ромски произход. Основната причина, която са посочили за избора си да оставят детето на грижата на държавата, е че са в многодетно семейство и невъзможността да отглеждат още едно дете. Някои от майките са направили този избор, защото нямат подслон, някои от тях са без каквото и да е образование.

В сравнение с предходната 2014 година, осиновените деца от Хасково през миналата са 15 повече.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини