От х:

Днес в x:

Роми доброволци обясняват в “Република“за домашното насилие

Роми доброволци ще учат съкварталците си в Хасковския квартал „Република“ на нетърпимост към домашното насилие.

Доброволците 15-20 души, сред които и жени, минават през специално обучение. Идеята е те по естествен път да са проводници към хората от своя етнос за отпушването на нетърпимостта към насилието вкъщи.

Обучението им е част от проекта "Дом без насилие"Фондация "Национален Алианс за работа с доброволци" и Фондация "Стефан Нойков". Проектът върви в 10 общински центрове, сред които и Хасково, където се провежда с помощта на местния офис Европа Директно. Насочен е към ромската група, тъй като според данните там търпимостта към насилието е заложена като традиция.

В Хасково се проведе и форум с присъствието на директори и педагози от детски градини и училища, Неправителствени организации и представители на ромите, медиатори.

Като специфични черти на търпимостта към домашното насилие в Хасково сред ромския етнос, изкристализираха освен традицията на насилие, и затвърждаващия се модел още от ранна детска възраст в общността, че това е нещо нормално, липсата на информация към кого може да се обърне жертвата и как да потърси помощ.

Едно от предложенията на форума за справяне с проблема е среща на учителите в общината и набелязването на конкретни мерки.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини