От х:

Днес в x:

Хасково ще съди Димитровград заради глобите за депото в Гарваново

Санкциите в размер на 1 228 145.74 лв., които Управляващият орган наложи за нарушения при изграждането на сметището в Гарваново, доведоха до съдебен спор между общините Хасково и Димитровград. Повод за това е сумата, която трябва да заплати пропорционално Димитровград, в размер на 428 254.42 лв.

Това става ясно от протокола на проведената в Хасково среща на регионалното сдружение, в което освен Хасково и Димитровград членува и община Минерални бани. Кметът на Баните не присъства на събранието. Протоколът от срещата е публикуван на официалния сайт на община Хасково.

При обсъждането на финансовите санкции кметът на Димитровград Иво Димов е заявил, че не възнамерява да плати частта от глобите, които пропорционално се полагат на неговата община. Според Споразумението за партньорство при налагане на финансови санкции членуващите общини поемат пропорционално сметката. За Хасково процентът от нея е 61.29, за Димитровград 34.87, за Баните 3.84.

От своя страна кметът на Хасково Добри Беливанов е заявил, че общината ще предприеме необходимите действия за събиране на вземанията по съдебен ред.

Така че предстои двете съседни общини да се съдят за глоби, за които на практика нито една от двете администрации няма вина. Haskovo.net припомня, че проектът за изграждане на регионалното депо започна при старото управление на община Хасково през април 2014-а и завърши през септември миналата година.

В края на 2015-а Haskovo.net дори публикува поименен списък на длъжностните лица, които са получавали различни хонорари за участие в проекта и които в различна степен носят отговорност за наложените санкции. Глобите са наложени за нарушения в процедурите за обществени поръчки.

Потърсен за коментар, кметът на Димитровград Иво Димов потвърди решението си да откаже да плаща за чужди грехове. „Няма нищо лично. Уважавам Хасково, както и Добри Беливанов, но като кмет на Димитровград съм длъжен да защитя интересите на гражданите на нашата община. Става дума близо половин милион лева. Не съм ги заложил в бюджета. Ако съдът реши обаче, ще трябва да ги платим. Макар че нямаме никаква вина за пропуските, защото водеща организация в сдружението беше община Хасково и нейните служители са провеждали всички процедури“. Иво Димов допълни, че при толкова милиони по проекти в Димитровград наложените санкции на общината са минимални, много под един процент.

Тодор Кръшков   

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини