От х:

Днес в x:

Ангелкова рекламира Александровската гробница, качва я на билборд

Уникалната Александровска гробница ще е един от родните туристическите обекти, които първи ще бъдат рекламирани на огромни билбордове, които ще изработи Министерството на туризма. Информацията съобщи във Фейсбук профила си министър Николина Ангелкова.

Инициативата на Министерството на туризма и българските общините е първа по рода си.

Съвместната билборд кампания е за насърчаване на вътрешния туризъм, разяснява министърът.

В рамките на Кампанията министерството ще изработи повече от 40 билборда, a общините трябва да предоставят безплатно рекламно пространство на ключови локации, където рекламните визии ще бъдат изложени за период от близо 6 месеца.

Стартът на кампанията вече е даден, а билбордове се поставят поетапно в 11 големи общини – Разград, Русе, Силистра, Хасково, Видин, Велико Търново, Бургас, Кърджали, Габрово, Монтана и Перник, като на по-късен етап ще бъдат включени и други.

Визиите са с подчертано културно-исторически фокус и отразяват редица емблематични забележителности.

Освен че визуализира билборда на Александровската гробница, министър Ангелкова е качила в профила си и кратка информация за некропола.

Тя припомня, че е открит през 2000 г. при разкопки на могилата Рошавата чука, разположена в западните покрайнини на село Александрово, на около 20 км източно от град Хасково.

Гробницата е тракийска и е едно от най-значимите открития на българската археология.

Построена е през втората половина на IV век пр. Хр. Служила е за последен дом на богат тракийски владетел, чието име остава неизвестно. Стенописите на гробницата са уникални и сравнително добре запазени.

Информацията припомня и събитието през 2009 година, когато в непосредствена близост до гробницата отвори врати Музеят на тракийското изкуство в Източните Родопи. В музея е изградено точно копие на Александровската гробница, което е достъпно за туристи.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини