От х:

Днес в x:

Вижте заради кого Хасково плаща 750 000 лв. санкции за депото в Гарваново

    “Към момента имаме финансови корекции от 2014 година в размер на 1 млн. 228 хил. лева за сметището в Гарваново. Това по същество са санкции, за Хасково те са 752 хил., за Димитровград около 400 хил., останалото е за Минерални бани. Тези санкции са за нарушения при обществените поръчки - за ограничаване на конкуренцията, а парите идват от такса смет. От октомври плащаме по 60 000 лв. месечно“.

    Това заяви пред медиите в началото на декември заместник-кметът на Хасково Евгени Консулов. Поводът бе темата за намаляване на такса смет. Според Консулов за да се намали налога първо трябва да се изчистят висящите задължения, а те никак не са малки.

    Haskovo.net поиска от общината справка за какво са били наложени тези санкции и кои са отговорните служители в общината, допуснали нарушенията.

    Макар и с известно забавяне от администрацията изпратиха исканата справка. Ето я:  

    „Общата стойност на проекта е 28 246 148 лв., от тях 95 % са финансирани от ОПОС, от тях 84,8 % от Европейският фонд за регионално развитие, 14,2 % е националното съфинансиране, собствения принос на трите общини е 1 455 892.

    Финансовата корекция на проекта е 1 228 145 или 4,35 % от общата сума.

    Корекцията е наложена от управляващият орган на ОПОС.

    Корекциите са: 5 % от договор за публичност, причината е незаконосъобразно допускане на участник в процедурата, 5 % от договора за строителен надзор, причина поставеното изискване не е пропорционално на предмета и стойността на поръчката, тъй като реферира към стойност на договор за строителство, а не на такъв, сходен със стойността на предмета на поръчката. По този начин се създават необосновани затруднения и предпоставки за ограничаване кръга на потенциалните участници, тъй като и при по-ниска стойност на строителния договор съответният експерт би могъл да изпълни поръчката

    Санкция от 10 % от договора за техническа помощ.

    Санкция от 5 % от строително-монтажните работи.

    Санкциите са заради нарушения във възлагането на  обществените поръчки.

    Според споразумението за участие в проекта на трите общини следва община Димитровград да преведе на община Хасково 34,87 % от наложената финансова корекция. Община Минерални бани следва да преведе 3,84 % от корекцията.“

    Haskovo.net припомня, че избраният строител на депото при процедурата за обществена поръчка бе  консорциум от фирми, в който влизат „Екотрадекс груп“, „Гимекспорт“ и „Сити път“. Строителството на регионалния център е струвало 18 458 864 лв.

    Инвеститорският и строителен контрол е бил осъществен от “ЕН АР КОНСУЛТ” срещу 500 000 лв.

    Ръководител на проекта бе Венета Тенчева, главен еколог на общината.

    В отговор на питането на Haskovo.net от общината изпратиха и списък с длъжностните лица от администрацията на бившия кмет, които са получавали възнаграждения по този проект и в някаква, вероятно различна степен, носят отговорност за тези финансови корекции от 750 000 лв. Припомняме, че веднага след изборите почти половината от шефовете на дирекции и отдели напуснаха.

    Ето списъка, който ни изпратиха от общината:  

    „Изплатени хонорари по граждански договори по проекта:

    Валери Милков, експерт ел. инсталации проект – 2770 лв.

    Венета Тенчева, ръководител договор – 5798 лв.

    Даринка Колева, експерт ТСУ – 3853 лв.

    Живка Димитрова, финансист - 6229 лв.

    Ивомир Орлов, инж. конструктор проект -  3125 лв.

    Лена Вангелова, експерт ВиК проект - 2546

    Любомир Георгиев, експерт-еколог – 4190 лв.

    Петя Бостанджиева, юрист – 6317 лв.

    Росица Тръндева, координатор – 4522 лв.“

    От община Хасково не успяха да отговорят на въпроса дали ще бъде потърсена отговорност от тези длъжностни лица заради огромната сума, която трябва да плащат всички граждани. Причината била чисто юридическа – трябвало да се установи дали пропускът е умишлен и дали може да се носи отговорност за конкретното деяние.

    Дори да не им бъде потърсена отговорност заради тежките загуби обаче, хората поне трябва да знаят кой им е причинил това и какви пари е получил за работата си по проекта.

    Тодор Кръшков   

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини