От х:

Днес в x:

Коледен подарък за Хасково- творби от съвременни български автори във Форум

    Хасково получи истински Коледен подарък в навечерието на празниците. От тази вечер ценителите могат да напълнят сетивата в галерия „Форум“. Там беше открита първата по рода си в областния град изложба с творби от съвременни български автори, на която присъства и заместник-кмета на Хасково Милена Трендафилова. Тя благодари на представителите на Института за културно наследство България-Италия, че са избрали именно Хасково за представянето на творбите. На присъстващите автори Константино Леондев и Спас Киричев заместник-кметът подари за спомен посребрени монети с лика на Богородица.

    В изложението участват 9 автори, които представят икони, скулптури и живопис. Целта е да се представят млади съвременни творци, тъй като една от задачите на Института е подкрепата на младите и тяхната популяризация не само в България, но и зад граница. В изложението във Форум участват със свои живописни платна Александър Балкански, Таньо Калпушков, Кирил Якимов,Илияна Докова и Константино Леондев. Димитър Станчев представя иконите си, а пластиките са на скулптура Спас Киричев, презентира Маринела Павлова от Института.

    Подборът на произведенията в изложбата е направени от Константино Леондев, а водещото за избора е било художниците да използват нови нетрадиционни техники при представянето на съответните стилове.

    „Главното при подбора беше работите да са в областта на модерното изкуство. По принцип следващата изложба, които ще организираме, няма да е подчинена на тематика, а всеки артист ще е строго индивидуален , защото всяка поставена тема е ограничение, а изкуството е свобода.“, сподели художникът.

    Друг от авторите -склуптурът Спас Киричев показва 6 от своите произведения в Хасково. Той не само за първи път присъства в града със свои работи, но и въобще за първи път идва в Хасково.“Аз се показвам такъв какъвто съм чрез работите си, а какви са моите послания трябва зрителите да преценят. Моите скулптури са почти в различна посока изработени, в различен начин на мислене и смятам, че ще намерят почитатели в града.“ А по темата за посоката, в която се движи съвременното изкуство Киричев е категоричен, че робуваме ли на това да търсим посоката на съвременно изкуство сме се изгубили и като автори, и като почитатели. Според склуптурът търсенето на границата между модерното и съвременното изкуство е само игра на думи. Затова авторът смята, че формулата за циклично въобще в изкуството е валидна-това, което е модерно днес, след двайсет години ще бъде пак модерно и така нататък. „Никой не открива топлата вода, въпросът е да покажеш себе си и да намериш своето място.“, казва Спас Киричев.

    Именно като мост към миналото и учителите в изкуството, към тази цикличност, в изложбата е направен реверанс чрез участието на проф. Милан Андреев, чиито скулптури също са част от нея.

    В тази изложба няма участие на хасковски творец, но идеята е да се представят творците на чужда територия, за да има обмен на идеи и различни техники, посочи Мариела Павлова.

    Групата на хасковските художници ще бъде представена в Софи и в Бари, Италия през следващата година, посочи представителят на Института за културно наследство България-Италия.

    Изложбата във Форум остава в рамките на тържествата на коледния календар на община Хасково с възможност за пълна откупка на всичко, което се предлага.

    А вечерта от галерията се пренесе на сцената на театъра, където като част от инициативата се състоя оперен галаконцерт с участието на мецосопранът Диляна Георгиева и баритонът Илия Илиев. Под дирижирането на маестро Цанислав Петков и филхармоничния оркестър на Хасково. 

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини