От х:

Днес в x:

11 млн.евро за туризъм и околна среда между България и Турция

    Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова даде от Хасково официалния старт на новата Програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция„ИНТЕРРЕГ 2014 – 2020”.

    Заместничката на Лиляна Павлова похвали Хасковска област като една от най-активните при кандидатстването с проекти при предишния програмен период.

    В рамките на информационния ден пред участниците – представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор, които изпълниха до краен предел зала „ Марица“ в областна администрация

    експертите от МРРБ разясниха параметрите на програмата. Участниците, сред които и гости от Турция се запознаха и с изискванията при кандидатстване с проектни предложения.

    Програмата беше одобрена през месец юли от ЕК. Тя се финансира от инструмента за предприсъединителна помощ и от националните бюджети на партньорските страни.

    Програмният документ е изработен в рамките на Европейската стратегия за интелигентен и устойчив растеж съвместно с двете страни. Структурите за управление на Програмата са продължение на предишния програмен период. Управляващ орган на програмата е Главна дирекция “Управление на териториалното сътрудничество в МРРБ.

    Териториалният обхват на програмата е в три допустими области от българска страна-Хасково, Бургас и Ямбол, а от турска са две-провинциите Одрин и Къркларели.

    Министър Николова посочи, че този път програмата е по-фокусирана от предшественичката си в изминалия период. ТСГ България-Турция 2014-2020 ще финансира основно проекти, свързани с опазването на околната страна и устойчивото развитие на туризма в съседните държави.

    В тази посока са и двете приоритетни оси в Програмата-Околна среда и Устойчив туризъм.

    В рамките на Ос 1 специфичните цели са две. Първата от тях е предотвратяването и смекчаването на последиците от природните бедствия, предизвикани от човека в трансграничния регион, а втората е подобряване на капацитета за опазване на природата. За устойчивия туризъм са три темите, по които ще се финансират разработки. Едната от тях е повишаването на привлекателността на туристическите обекти в трансграничния район чрез по-добро използване на природното, културното и историческото наследство и свързаната с него инфраструктура, втората приоритетна тема е за повишаването на възможностите за транс граничен туризъм чрез развиването на общи дестинации и третата е за увеличаването на работата в мрежа за устойчивото развитие на туризма.

    Първата покана за проекти предложения е с бюджет по двете приоритетни оси от общо около 11 млн.евро. Сумата е за първите три години от действие на Програмата -от 2015 до 2017 година и е разпределена по равно между двете оси.  

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини