От х:

Днес в x:

Джон Кери е в Косово в разгара на задълбочаваща се политическа криза в страната

Днес Джон Кери започва първото си посещение на Западните Балкани в качеството си на държавен секретар на Съединените щати. Кери ще бъде в Косово в разгара на задълбочаващата се политическа криза в страната, предизвикана заради отношенията с Белград.

Посещението ще се проведе в момент на сериозни опасения заради липсата на прогрес в демокрацията, широкоразпространена корупция и забавена европейска интеграция на младата държава, пише  "Ройтес".

По време на визитата си Кери "цели да покаже подкрепа за процеса на демократичното изграждане на държавата, засилването на върховенството на закона и нормализирането на преговорите между Косово и Сърбия", заявяват американски дипломати.

Въпреки проамериканските настроения на страната, наблюдателите все по-често говорят за риска от радикализация на преобладаващото мюсюлманско население и по-специално на разочарованите и безработни млади косовари. Смята се, че поне 200 косовски граждани са се присъединили към бойците на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, което също ще бъде включено като тема в дневния ред на Кери.

Преговорите между Прищина и Белград се условие за европейската интеграция на двете страни и се осъществяват с посредничеството на Брюксел. Причина за сериозно политическо противопоставяне в Косово е едно от условията на преговорите – създаването на асоциация на сръбските общини в бившата южна югославска провинция, която да разполага с изпълнителни правомощия. Подобна институция ще има право и на финансови отношения с Белград, които да помогнат на бедното сръбско малцинство в Косово. Намеренията на правителството да осъществи подобна стратегия разяри опозиционните партии, което доведе до многократни стълкновения в парламента в Прищина, протести и арести на народни представители.

Депутатите нееднократно слагаха противогази в пленарната зала на парламента в Прищина, след като опозицията пусна съзтотворен газ.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини