От х:

Днес в x:

Арестуваха 4-има от ДАИ, изнудвали шофьори с по 20 евро/обновена/

    Четирима инспектори от Държавната автомобилна администрация (бившата ДАИ) са били арестувани снощи за подкупи, съобщиха на съвместна пресконференция днес от полицията, прокуратурата и ДАНС в Хасково. В четиримата са открити голямо количество банкноти в левове и евро. Акцията е била по сигнал, подаден в ДАНС.

    Двойката инспектори са били задържани по време на смяна снощи в района на Свиленград. До служебната им кола са намерени кутия от цигари, натъпкана с евро, както и кашонче с пари. Общата сума е около 300 евро, съобщи наблюдаващият прокурор Павел Жеков. Той уточни, че това е била “заработката” на екипа за около два часа и половина. Двамата държавни служители спирали товарни автомобили и си искали от шофьорите по 20 евро, за да не ги проверяват. Изнудваните били предимно чужди граждани.

    Разпитани са много свидетели, някои от тях пред съдия, уточниха от държавното обвинение. Според прокуратурата не става дума за инцидентно изнудване, а за практика. Малко след задържането на двамата инспектори са били арестувани и двамата от предишната смяна. В тях също били намерени големи количества банкноти в евро. Засега няма доказателства за намесени в рекетьорската схема по-висшестоящи служители. Според прокуратурата вероятно след края на смяната двойката е деляла "заработката" помежду си.

    7 от изнудваните шофьори са дали показания, разпознали са и служителите. Описали и какви банкноти са давали като рушвет, за да не бъде проверяван камионът им.

    По-късно днес срещу четиримата задържани автомобилни инспектори ще бъдат повдигнати обвинения в изнудване. Тогава ще бъде решено и дали за бъде удължена 24-часовата полицейска мярка за задържане. А също и дали ще се внесе искане в съда за налагане на постоянна мярка “Задържане под стража”. От прокуратурата уточниха, че четиримата арестувани вероятно ще бъдат отстранени от длъжност. 

    Арестуваните служители от ДАА в Хасково са Константин В., Даниел Х., Викър В. и Димитър М. Освен в служебните им автомобили, при обиските на личните им коли и домовете им също са открити крупни суми валута, благородни метали и документи, които са иззети, стана ясно по-късно днес.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини