От х:

Днес в x:

Турция и Гърция се борят в чест на Великденските ни ангели

Състезатели по борба от Турция, Гърция и България ще се включат в голям международен турнир в Симеоновград на 4-ти октомври, който се провежда в чест на 6-те Великденски ангела на града. Това са децата, които бяха прегазени от пиян шофьор навръх Великден, 23-ти април, 2011-та година и издъхнаха на място, включително и пред праговете на домовете си. Младежите на възраст от 16 до 18 години тъкмо отивали на Великденска служба.

Трагедията която потресе Симеоновград и България бе увековечена от различни мероприятия, сред които и учредяването на турнир по борба в календара на Българската федерация. Тази година състезанието е международно. Включват се момчета и момичета в 12 категории от 10-на български клуба и такива от съседните общини на Турция и Гърция. За да се спази традицията на Симеоновград, като един от най-големите центрове на народните борби в България, ще има и състезание при мъжете и жените и по тези правила с традиционните награди-теле и коч. Подготвен е награден фонд, а медалите са доставени от САЩ от внука на старозагорската легенда на борбата Димитър Чифутов, Митко, който живее и работи в страната на неограничените възможности. Връзката с Българска федерация по борба пък ще бъде подчертана от гостите на турнира-7-кратния световен шампион Валентин Йорданов, който е президент и неговия секретар и също световен шампион Рахмат Сукра. Поканени са и други известни личности от българския спорт като генерал Нонка Матова. Обещание да присъства лично е дал и най-големия меценат на борбата у нас, бизнесмена Гриша Ганчев. Все пак идването на новия собственик на ЦСКА не е много сигурно, но ако стане факт това ще е първата му публична волеизява от година насам.

Борбата в Симеоновград има и друг повод за празнуване. За пръв път от 30 години, местният клуб „Вълко Костов“ ще се сдобие с нов тренировъчен тепих, на стойност 9 хиляди лева. Решението за купуването на незаменимото за борбата пособие, е взето с пълно единодушие от общинския съвет на града. С тепиха ще бъде оборудвана спортната зала в която мишци напрягат десетки деца от Симеоновград. Борбата е най-популярния спорт в града и същевременно най-успешния. За миналата година например тя донесе 35 медала от национални и международни състезания. Симеоновградския клуб захранва с мъже и жени по-големите си събратя от Хасково и Димитровград, които имат средства за плащане на заплати и разходи по състезания. Заради липсата на финанси, борбата в града на Марица се развива само сред децата и юношите младша възраст.

Р.Ф.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини