От х:

Днес в x:

Отказаха безплатен обяд на 29, местата само 99 за най-бедните

    Здравейте, добре дошли! Липсвахте ни цяло лято!

    Така се поздравяваха днес персоналът и клиентите на социалната трапезария в стола на СОУ „Пайсий Хилендарски“.

    Обслужващите и ползвателите на социалната услуга се познават отдавна, защото повече от бедните, за които има топла гозба всеки обед, разчитат на помощта за поредна година.

    По традиция обществена трапезария, която се поддържа от хасковския бизнесмен Николай Траилов, и тази година отвори врати на 1-ви октомври - къде просто заради началото на новия месец, къде и съмволично - на днешния Международен ден на възрастните хора.

    Услугата обаче се ползва не само от беловласи, самотноживеещи хасковлии, но и от млади хора с леки психически заболявания или физически увреждания.

    Обществената трапезария е по проект, финансиран от социалното министерство. Отпуснатите средства са 14 572.80 лева. 99 души са одобрени за ползването на услугата тази година от 128 подали молби, обясни готвачката Йорданка Вълкова, която върти цялата организация по приготвянето и раздаването на обяда.

    Критериите, по които са подбрани хората, са предимно тяхното социално положение и доколко имат близки, които да се грижат за тях. В списъка са попаднали най-бедните, самотни и трудно подвижни хора от кандидатите. Понеже повечето са от близките махали, си помагат взаимно и тези, които могат да се движат, взимат храна и на по-трудно подвижните.

    Оттук насетне до Нова година всеки ден, сядайки край масите, те ще заварват хляб, супа или салата, както и основно ястие, плод.

    За много хора това е и единствената храна за целия ден, споделя Йорданка Вълкова.

    „Да са живи и здрави, че ни хранят“, казва 78-годишната баба Станка, която и миналата година е била клиент на трапезарията. Освен да нахрани бедните обаче, трапезарията изпълнява и друга социална функция - тя се е превърнала в място, където хората да се срещат и общуват. А това е много важно, особено за самотниците, коментират от персонала.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини