От х:

Днес в x:

Кметът и Гуспата станаха “Доктор хонориус Каунь кауза“

    Кметът на Хасково Георги Иванов и скулпторът Господин Тенев–Гуспата станаха “Доктор хонориус Каунь кауза“. Високото отличие им беше връчено от баш кауня Янко Митев минути преди да бъде открита композицията “Хасковски Каунь“ на пл. „Атлантически” в Хасково. Идеята е още от далечната 1999а година, когато излиза за пръв път едноимения хумористичен вестник.

    Арт композицията, както я определи нейния автор , Господин Тенев–Гуспата се състои от три части. Основата е голям пъпеш или каунь, турска дума, която с течение на времето е станала пренебрежително название за хасковлии – синоним на провинциализъм, еснафщина и тесногръдие. От него изскача карикатурна мъжка фигура с разперени ръце.

    Това според автора символизира готовност за гостоприемство. Симбиозата между мъж с брада, и мустаци и каунь седи върху голяма каца. В големия съд обикновено ферментира някаква течност. Това е символ на съзряването и поумняването към което човек се стреми цял живот и така и си отива ненаучен от него, каза Гуспата.

    “Тази скулптура е посветена на живия хасковски дух, чувство за хумор и самоирония. На всички веселяци, зевзеци, трезви и нетрезви ценители на карикатурата и шаржа. В идеята зад скулптурата няма политика или идеология. Който иска да бъде хасковски каунь - нека бъде, който не иска - нека си остане пъпеш, каза инициаторът на каунската Ъкадемия Янко Митев. “Който иска да оплюва кауня нека смята, че аз съм позирал за него. Който иска да го харасва и обича също“, каза след откриването кметът Георги Иванов.

    Божидар СЪБЕВ

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини