От х:

Днес в x:

Социалистите от Хасково критикуват министерството на Десислава Танева

Областното ръководство на БСП Хасково възропта срещу подреждането на проектите на земеделските производители при оценката им по Подмярка 4.1. за Инвестиции в земеделските стопанства по Програмата за развитие на селските райони.

Размерът на заявената субсидия по подадените проекти е за над 1,230 млрд. лв., а общият брой на заявленията е 3 359 до момента.

Според социалистите обаче методиката на оценяване и подреждане в предварителната ранглистата на одобрените е непрозрачна и безпринципна.

„Смятаме категорично, че има нарушение на процедурата по етапите на договориране на проекти, които видно от публикацията в официалната страница на ПРСР“, твърдят от областното ръководство на БСП.

Те смятат, че има разминаване в отбелязването на броя точки от предварителния ранкинг и публикуваните на официалната страница на Програмата условия , фиксирани в наредбата, разписана от земеделския министър Десислава Танева на 21 март тази година.

От БСП цитират Наредба № 9, според която „В случай на липса или нередовност на документи, при възникване на необходимост от предоставяне на допълнителни документи при непълнота и неяснота на заявените даннии посочените факти, както и с цел да се удостовери верността на заявените данни, РА указва на кандидата необходимостта от представяне на допълнителни данни и/или документи.“ Според публикацията на официалната страница на Държавен Фонд Земеделие: „От всички оценени проекти на разглеждане подлежат общо 730 броя” и „В рамките на 130% от бюджета, съгласно нормативната база по подмярката, на обработка подлежат проектите, оценени с над 43 точки. Чрез тази си публикация на практика земеделското ведомство изключва възможността земеделците да могат да внасят яснота или да допълват липсваща информация по данните в заявленията им.

От БСП са категорични, че след тези констатации оставят впечатления за липса на прозрачност и вземане на решения, несъобразени с основните характеристики на Споразумението за партньорство между Европейската комисия и България, което е разработено при спазването на принципите на партньорство и прозрачност и осигуряващи участие на икономическите партньори, каквито са и земеделските производители.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини