От х:

Днес в x:

Математически доказано: Жените не могат да смятат

    Познатата на всеки съпруг на кредитна карта констатация получи научно доказателство от националният отбор по информатика, който провежда разширен тренировъчен лагер в хасковската Природо-математическа гимназия. „Най-красивите умове” на България на възраст от 6-ти до 12-ти клас се събраха на едноседмично интензивно смятане, като подготовка за национални и международни състезания в ултрапрестижната наука. А половото разделение на математиците е повече от красноречиво-95 % са мъже, с тук там някое момиче за цвят.  „Това е положението, предимството на момчетата в точните науки е смазващо” призна Емил Келеведжиев-председател на националната комисия за селекция на националния отбор по информатика. Той и колегите му уточниха, че състава на националите далеч не е резултат от някакви пристрастия-подбрани са тези с  най-добри резултати от целогодишните състезания по информатика в страната,  и които са минали поне три кръга на подбор. Засега няма независимо обяснение защо мъжете се оправят по-добре със сметките, макар жените с кредитни карти упорито да се опитват да докажат противното.  Вероятно въпрос на мотивация - за едни в програмирането, за други с кредитните карти.

    Към момента най-добрия млад информатик на страната също е мъж-тазгодишния 12-класник в софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски” Христо Венев. Момчето е златен медалист от международната олимпиада по информатика и 5-ти в света в своята възрастова група. Толкова е добър, че освен като състезател се изявява като лектор наред с преподавателите, които подготвят математическите национали. За селекцията на най-добрите ни състезатели в Хасково са призовани учители от най-престижните математически училища от София, Варна, Шумен, Пловдив и др.

    1-седмичният лагер сбор цели да подготви  информатиците ни за състезанията от националния и международен календар до края на годината. Първото изпитание е балканиадата за младежи в Македония. За там трябва да заминат 4-ма души, като отсяването от 40-те деца свикани в Хасково минава през брутална селекция,  включваща ежедневни 6-часови занимания и изпити по теория и практика. Тези, които съберат най-много точки от всички изпитания ще носят честта на националната фланелка. За да не сънуват само формули, за децата е предвидена и развлекателна програма,  свързана с посещения на местни забележителности. Изборът на Хасково за домакин на единственият за годината лагер на математическия национал пък е повече от логичен, обясниха организаторите. Хасковската школа по информатика, математика и математическа лингистика има дългогодишни успехи на международно ниво и широка база от талантливи ученици, които ежегодно попълват елитната гимназия. През последните години местното ПМГ си извоюва престижната, а за някои стряскаща репутация на най-трудно достъпното училище, където влизат само най-добрите и се учи най-много. За сметка на това пък резултатите са едни от най-впечатляващите сред конкурентните училища в страната. И сега цели 10 хасковски деца са в проекто състава на националния отбор, като тепърва ще трупат успехи и опит в представителните му селекции.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини