От х:

Днес в x:

Смирненски и Рилски посягат към първолаците на Хасково

    Хасковските ОУ „Христо Смирненски“ и „Иван Рилски“ са амбицирани да вземат лъвския пай от първолаците на Хасково за новата учебна година. Двете училища са единствените в града, които имат намерение да увеличат паралелките си за нови ученици. Рилски ще формира 7 първи класа, а Смирненски-6. Дали ще ги напълнят е отделна работа, но и двете училища вече са го правили. Преди 2 години Иван Рилски успешно осъществи прием на 7 паралелки. Като цяло обаче амбициозните школа са се задоволявали с по 5.

    Завишеният прием на най-големите, поне като база, местни ОУ-та вероятно ще удари по напълването на по-малките, въпреки че тази година първолаците са със стотина повече. През миналата учебна година първият звънец са чули 2249 ученици, за 2015/2016-та се очакват да са 2356. Тази бройка обаче далеч не е окончателна, защото твърде е възможно част от децата да мигрират заедно с родителите си в други градове или в чужбина. Други пък отпадат от образованието по социални причини, разбирай бедност. Още една причина някои училища да видят зор с попълването на класовете си е ярката неравномерност в предпочитанията на родителите. Понеже районирането не е задължителен принцип, бъдещите първолаци се водят не в най-близкото а в „по-престижното“ училище. Така например хасковското Климент от години има наплив над 100-те деца, които побират 4-те му класа, но школото категорично не иска разкриване на нова паралелка, за да не ощети извънкласните дейности на възпитаниците си. От това печели близкото СОУ Васил Левски, които си поддържат 3 паралелки първолаци /колкото ще са и тази година/, макар че опита им да формират 4-та търпи неуспех две поредни години. От друга страна, въпреки че е почти единствено училище за огромен квартал като Бадема, ОУ Кирил и Методий не може да направи повече от 1 клас първолаци. Отичането там става към Любен Каравелов, бившата Руска гимназия, където се колебаят между два и три класа нови ученици.

    Дали заявените паралелки ще станат ще се изясни едва в началото на септември, предполагат от РИО Хасково припомняйки типичния хасковски манталитет да се правят нещата в последния момент. От техните наблюдения ставало ясно, че един голям процент родители записват децата си в последните дни преди началото на учебната година, дори на 14-ти септември.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини