От х:

Днес в x:

На първо четене: 12 вместо 20 заплати обезщетение в МВР

Народното събрание намали обезщетението на държавните служители по Закона за МВР при напускането им от системата от 20 на 12 заплати. Това стана с промените в Закона за МВР внесени на първо четене внесени от Министерски съвет.
 
В подкрепа на промените гласуваха 116 депутати, 30 гласуваха „против" и 30 гласуваха „въздържал се".
 
Както беше обявено още в края на миналата година, когато заради готвените промени полицаите от цялата страна излязоха на протести, включително и тези от Хасково, намаляването на обезщетенията на служителите в МВР на 12 заплати влиза в сила само за служителите, които постъпват на работа в министерството след влизането в сила на закона, но няма да важи за вече работещите в системата.
 
Промените  включват обаче намаляване на годишния платен отпуск на служителите на МВР от 30 на 25 дни. С част от тях се предвижда административните служителите в министерството да преминат на трудово-правни взаимоотношения към Закона за държавната администрация и с това да им бъдат отнети привилегиите, които имат по Закона за МВР.
 
"Засега запазваме спокойствие, понеже имаме уверението, че законът ще бъде сериозно преработен между първо и второ четене. Ние сме в стачна готовност още от ноември месец, миналата година, така че ако се наложи сме на крак.", коментира предс. на МВР- синдикатът в Хасково Владимир Даскалов. 
 
 
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини