От х:

Днес в x:

3 °C

За Яворов по детски


 

Първоначално като разбрах за проблема на завършващите с Яворов и аз реагирах емоционално. Не били искали да им се падне?!Че кой автор искат тогава?Пенчо Славейков, Атанас Далчев... И аз навремето с трепет кандидатствах с литература, и аз навремето исках и не исках да ми се падат теми, автори, цитати...Яворов беше сред предпочитаните ми поети. Винаги съм си мислила, че не е особено далечен за врящите от емоции тинейджъри. Все още мисля така. Какво тогава се беше случило? Защо посланието не беше достигнало?Защо да е толкова труден автор?

Първи отговор, който ми хрумва, е, защото най-вероятно е непрочетен автор. Няма как да разбереш отговора на прочутия въпрос: „Какво е искал да каже авторът?“ ако не си го прочел. С тази констатация обаче не може да приключим. Не е достатъчно да сложим етикета „нечетящо чалга поколение“ и проблемът е решен. Начетох се на анализи, в които се раздаваха щедро присъди. Родителите тъпи, децата тъпи, комшията ми тъп, а за политиците да не говорим...Негативизъм на талази. Продуктивност нула. Очевидно има някаква страст в обществото ни да се обиждаме едни други. Така явно се разтоварваме. Този акт дава ли ни отговори обаче? Не бих казала. Дори мога да потърся връзка между цялото това грозно говорене и неразбирането на автора. Трудно Яворов не се самоубива отново в общество, в което просташката лексика е ежедневие. Разбира се, отправена и отнесена към другия, защото другите не са си научили децата, другите са прости и не четат книги, другите трябва да бъдат посочени, за да се променят.

Аз ще застана на страната на децата. Не защото смятам поета за  напълно недостъпен, а защото Яворов би застанал на тяхна страна. Няма да ги наругая и няма да ги нарека „чалга поколение“. Не са разбрали автора, защото никога не е било лесно да бъде разбран. Просто имаше хора, които правеха така, че учениците да се докоснат до света му и да преоткрият собствените си емоции, облечени в наглед трудните символи на поета.

Как четем поезията в крайна сметка? И кога достига до нас? Когато открием частици от себе си в написаното. Още си спомням как като ученици имахме за домашна всеки да избере стихотворение на Яворов, което му е харесало, да потърси подходящ според него музикален съпровод и да го прочете в клас на фона на музиката. Разбира се не всички изпълниха задачата, но много го направиха и имаше резултат. Иска ми се да вярвам, че много учители се стараят и днес поезията да достигне до децата. Постъпилата информацията няма да е трайна ако не изхожда от интереса на учениците. Интересът от своя страна се провокира ако има начин заучаваното да се свърже с нещо лично, нещо познато. Случила ли се е тази връзка? За мен - не. Авторът е останал напълно изолиран от  личната идентификация. Ако не си повярваш, че става дума за твоето разбито сърце, за твоите нощни терзания, за странните противоречиви чувства, които не ти дават покой, няма как да се случи съпреживяването, а от там и разбирането на текста. Кой трябва да ти даде инструментите, за да се осъществи този процес? Учителят.

Не отричам, че има отношение и семейната среда. Там, където има книги и се четат книги, много по-вероятно е и детето да посегне към литературата. Въпреки всичко обаче  не малко са случаите, в които учители са откривали цели светове за ученици, идващи от семейства, в които не е прочетана и една книга. Само няколко поколения назад може да си види този процес. Хиляди деца от селата с обикновени простички родители (в много случаи дори без основно образование и без дар слово) станаха лекари, учители и какви ли не и четяха, и разбираха поетите.

Никой не се ражда разбрал Яворов и не е задължително някой вкъщи да ти го обясни или да е на висотата да ти го изтълкува правилно.

Сега - задачата за днес: изберете си любимо стихотворение и го прочетете на глас под музикален съпровод. Аз избирам „Две хубави очи“, музика Густаво Сантаолая, „De Ushuaia a La Quiaca”

 

Две хубави очи. Душата на дете в две хубави очи;- музика –лъчи Не искат и не обещават те... Душата ми се моли, дете, душата ми се моли! Страсти и неволи ще хвърлят утре върху тях булото на срам и грях. Булото на срам и грях- не ще го хвърлят върху тях страсти и неволи. Душата ми се моли, дете, душата ми се моли... Не искат и не обещават те! - Две хубави очи. Музика, лъчи в две хубави очи. Душата на дете... Жанета Матанова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

 • 1
  Да
  Даже
  2 0
  10:40, 29 май 2015
  даже метълите и емотата ще харесат това, но не се учи..


  Ледена стена

  Ледена стена - под нея съм роден.
  Стъклена стена - отвред съм обграден.
  Хладната стена - замръзна моя дих.
  Вечната стена - с глава я не разбих...

  Който приближи - стовари черен труп:
  кой не приближи! - и мъртъвци са куп.
  Който приближи - затули лъч една:
  кой не приближи! - и чезна в тъмнина.
 • 2
  Да
  Даже
  2 0
  10:44, 29 май 2015
  Честит е

  Честит, честит е който може
  Глава спокойно да обърне
  И път изходен да обзърне,
  К о к о ш и п ъ т, - честит е, Боже!

  Честит, честит е който може
  Да кърши майстрски гръбнака -
  И лъч му светли в жизнемрака,
  М е т а л е н л ъ ч, - честит е, Боже!


  Ала блажен е, който може
  "Честити" нивга да не среща -
  И реч не слуша, реч воняща,
  Пфю, мръсна реч! - прости ме, Боже...
 • 3
  12
  123
  3 0
  11:51, 29 май 2015
  Няма една невярна дума.Същността на проблема е усетен на 100%. Не всички родители могат да обяснят на децата си която и да е поезия.Това е работа единствено и само на учителя.Да съумее да грабне вниманието на децата така,че да не сведат поглед от очите на преподавателя си.Да пият от думите,които изрича.Да пият знание.Яворов е БЪЛГАРСКА КЛАСИКА!!!
 • 4
  11
  111
  0 -2
  12:42, 29 май 2015
  не мисля,че Яворов ще подкрепи тези т.нар.ученици.Вярно е,че преди век много от хората са били неграмотни,но средата в която са живеели е била здравословна,имали са истински идеали.Техните майки и бащи са ги подтиквали към учението и знанието.Днес ти стига да имаш шофьорска книжка и някаква работа и пари за да ходиш по дискотеки и др.Това са типични не чалга,а американски "ценности" и модни течения. Когато си покажеш, извинявам се предварително,задника,циците и малките срамотии си супер фешън,а когато можеш да цитираш стихове си "тъп".Не,проблема не е в учителите,а в средата и желанието
  • Мг
   МГ
   1 0
   16:24, 29 май 2015
   НЕ! Проблемът до голяма степен е в българското училище. Защо се допускат голи задници и цици на баловете? СРАМ!!! Тези тържества се организират от училищата. Нека има "дрескод". Нека има някакво приличие. Пък след бала да правят каквото щат. Училището допуска редица извращения! Да не говорим, че още в детските градини им правят балове....
  • Ma
   mari_za
   6 0
   17:17, 29 май 2015
   Ама моля ви се, и "Под игото" ли не признавате? Дядо Вазов отдавна е дал отговора. Прочетете пак и помислете с Бойчо Огнянов или със Стефчов сте? Смисълът на образованието е да приобщава към ценности, не да заклеймява липсата им в някое семейство. Точно идеята на просвещението е семейството да няма значение в съдбата на човека, а реалните му знания • 5
  Да
  да бе да
  3 0
  13:48, 29 май 2015
  Тези деца ходят от първи клас на училище.Защо са им такива ценностите или през училище се преминава незабелязано и без да те засегне много много...Ако училището не участва в изграждането им като личности, кой тогава?? Не може да се разчита родителите да са адекватни. Затова се създава общо държавно образование за всички. За да имат шанс и тези, които не излизат от добра среда. До всеки има път.Стига да се потърси.
 • 6
  12
  123
  3 0
  15:23, 29 май 2015
  Децата днес не четат, защото няма кой да събуди интереса. Родителите в повечето случаи, дори и да са обичали да четат някога, вече не го правят. Работа, напрегнат живот, не ти остава нищо друго освен да се зомбираш пред телевизора. Къде са учителите, питам аз?
 • 7
  Zh
  zhaneta
  2 0
  16:00, 29 май 2015
  Тази статия е написана, за да утвърди важната и почти изключителна роля на учителите в изграждането на децата като личности с предпочитания и вкусове. Понякога един учител може да направи много повече от родителите, защото контекста, в който се осъществява контакта между учител и ученик, е различен.
 • 8
  Мг
  МГ
  1 0
  16:13, 29 май 2015
  Актуално:

  Житейски дребни грижи са всичко похабили-
  размислиш ли, неволно сърцето те боли;
  а блянове такива......С кого ли ,Боже мили,
  с кого душевни мъки човек да сподели?
  .....................................
  .....................................
  Хубава статия!Щом ме накара да си припомня....
 • 9
  Ко
  коментираща
  8 0
  19:46, 29 май 2015
  Учителя трябва да бъде авторитет за децата това включва и наказания и дърпане на уши ако и когато се налага.Днешните пликльовци се държат нагло,демонстрират и аз не знам какво и НЯМАТ ЗНАНИЯ.Това не е само по вина на учителите,а и на родителите,училището е част от средата но не цялата.вярно е има много некъдърници в учебните заведения и не само учители,а и училищни "психиЯтри",които вместо да решат проблема на детето те го порицават,че не се е асоциирало към група млади алкохолици и наркомани и то не ги е разбрало,давайки за пример как негова съученичка като не е била приета в "готината" групичка се опитала да се хвърли от прозореца на училището и хоп милите деца задружно и станали приятели.Вярно,че има много тъпи хора на неправилни места,но те са там защото някой им е дал излишно самочувствие,че стават за нещо за което нямат талант, а това не са учителите.
 • 10
  77
  777
  3 0
  06:42, 30 май 2015
  към последния коментар: "...има много тъпи хора на неправилни места..." едва ли някой го отрича...вземете една катя николова в първомай - тесногръда и ограничена жена, пазеща единствено топлото си място в чиновническата канцелария до пенсия, а тя , пенсията й, става необозримо бъдеще за момента, оглавява образование и просвета в община първомай...прости им, божеееееееееее
 • 11
  77
  777
  5 0
  06:44, 30 май 2015
  хубава статия... смислени коментари. едно доказателство как добре поднесеният проблем поражда адекватни умни размисли...за жалост, добрите материали са рядкост в българското информационно пространство...
 • 12
  Ис
  искам да знам
  1 0
  08:40, 30 май 2015
  Към 777 така е но нека се запитаме кой е назначил тези човечета на тези места?Явно на някой му е удобно да са там.Идва и другата страна,че ние умните глави,така да се каже,ни правят тъпаците тъпи защото виждаш ли вие философствате и нищо не правите,а ние поне опитваме ит.н.Но тези хорица забравят,че има вид хора които се преценят за къде са и какво могат да правят и не заемат позиции,които могат да навредят повече отколкото да създадат нещо.Но сеченето на парици е много по важно.Вие преценете от къде тези личности имат такава гледна точка,много пъти съм слушала как родители и мили най-вече баби съветват ученици какво да следват защото било престижно и платено и забравят за призванието.
 • 13
  Мл
  млад учител
  3 0
  09:39, 30 май 2015
  Проблемът е, че младите специалисти дори с прекрасни дипломи и с плам за работа не достигат до системата. Всички места за заети от хора от 55 нагоре и ако нямаш връзки хич няма и да заработиш като учител.
 • 14
  Мл
  млад учител
  4 0
  09:39, 30 май 2015
  Проблемът е, че младите специалисти дори с прекрасни дипломи и с плам за работа не достигат до системата. Всички места за заети от хора от 55 нагоре и ако нямаш връзки хич няма и да заработиш като учител.
 • 15
  Го
  Гост
  0 0
  10:13, 2 юни 2015
  Статията ми хареса, поздравления. Искренно се надявам, когато моето дете навлезе в етапа в който по сериозно се изучават и анализират авторите, да попадне на добър учител който да му помогне да открие посланият на тези автори. Както аз имах шанса преди години.
  Да ги научи да разбират красиво поднесените чувства и емоции на твореца, а и те самите да се научат да се изразяват красиво доколкото могат. Има такива учители и сега, които могата да запалят и задържат интереса на децата към литературата. Аз не съм сигурна, че мога да съм от полза на детето си. Разчитам на учителя.

Хороскоп за 01.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
01 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
01 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
01 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
01 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
01 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
01 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
01 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
01 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
01 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
01 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
01 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
01 мар 2021
Последни новини