От х:

Днес в x:

13 °C

Марианка влезе в дом за психично болни и сбъдна мечтата си

Марианка Динева

„Сбъднах голямата си мечта – да рисувам. В Пъстрогор за мен животът започна отначало, тук открих новото си семейство”. Това каза 54-годишната Марианка Динева от дома за жени с психични заболявания в свиленградското село Пъстрогор. Днес в хасковския клуб „Ралица” бе открита нейна изложба. 8 картини с темперни бои, предимно пейзажи от Свиленградско, включително емблематичния за града мост, както и портрети на хора от дома.

„Заслугата за осъществяването на тази изложба е на Атанас Петров – регионален координатор на Социалната дирекция. Веднъж дойде в занималнята в дома в Пъстрогор, видя картините на Марианка и каза, че трябва да й направим изложба. Хората трябва да видят това”, разказа Мариана Димитрова, шеф на социалната служба в община Свиленград.

Авторката страда от параноидна шизофрения. Завършила е художествената гимназия в София през 1980-а, после не я приели в академията и животът й се завъртял в друго русло. Изкарвала хляба си като работничка в Сливен, родния й град. „Нямам близки. Майка ми почина. Най-близкият ми роднина е една братовчедка”, разказа Марианка.  

След поставянето на диагнозата й прекарва известно време в психиатрията в Раднево, където овладели кризите. После, преди 5 години, попаднала в дома за жени с психически увреждания в Пъстрогор. „Тук открих новото си семейство. Сложих кръст на стария живот. Щастлива съм, че мога да правя това, за което съм мечтала цял живот – да рисувам”, споделя Марианка.

Лицето на жената светва, когато някой й каже, че харесва картините й. „Благодаря много”, казва Марианка, а лицето й грее.

„Миналата година влязохме в сайт за художници, но се оказа, че материалите – платната и боите, са много скъпи. В края на годината все пак успяхме да спестим някой лев и купихме бои за Марианка, да рисува”, разказа директорката на дома в Пъстрогор Христина Гогова, която също бе на откриването на изложбата в клуб „Ралица”.

Социалната шефка в Свиленград Мариана Димитрова пък почти се просълзява, докато разказва как се принудили да спрат с благотворителните изложби на хора от дома в Пъстрогор. „Няколко пъти правихме изложби. Но после как да отговориш на тези хора, които питат: Някой купи ли нещо? А правеха много хубави картички, украшения, дребни предмети. Или пък излязат на сцената, а салонът полупразен. А подготовката на една изложба или концерт, особено с тези хора, изисква невероятни усилия и много време”, не крие разочарованието си социалната шефка. Затова тя се надява поне в областния град повече хора да видят картините на Марианка.

Изложбата ще остане в клуба неограничено време.

Тодор Кръшков       

Директорката на дома в Пъстрогор Христина Гогова
Шефката на социалните в Свиленград Мариана Димитрова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  55
  55
  53 -1
  23:26, 23 май 2015
  Много хубава статия, много човешка.
 • 2
  Ро
  родител
  2 0
  22:29, 24 май 2015
  къде се намира този клуб "Ралица" ???
  • Mm
   mmm
   2 0
   04:51, 25 май 2015
   джаз кафето срещу зеленчуковия
 • 3
  Ро
  родител
  0 0
  22:29, 24 май 2015
  къде се намира този клуб "Ралица" ???

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини