От х:

Днес в x:

22 °C

Търсят Свети Спас на Ямача

Влизалите в храм знаеха че няма Свети Спас. За другите не бе толкова сигурно

Група девойки и жени свободно щъкащи по хасковския парк Ямача този следобед за малко не се юрнаха да търсят свети Спас, за да запалят свещ пред иконата му. Естественият фокус на тяхното благочестиво намерение бе параклиса на името на Светията разположен между стадиона и пилона със знамето. Там се бяха събрали няколко десетки богомолци начеващи празнуването на Спасовден. Непрекъснато се присъединяваха и още привлечени колкото от раздаваните благословии от свещениците Никола и Златко, толкова и от разсипвания безплатно светен фасул. Наличието на тълпа, па макар и малка, естествено привлече свободните електрони на Ямача, които любопитно заразпитваха най-близко стоящите до тях какво става. При вестта, че се отбелязва голям християнски празник младо момиче предложи да отидат да целунат иконата на светията или поне „видят какво става“. Иначе доброто им намерение завърши с изчервяване до огнено, като разбраха, че Спасовци може и да има, но още нито един от тях не е канонизиран за светец. Което предизвика мини спор сред лишените от религиозност, но не и логика - има хотели „Свети Спас“ има даже и църкви Свети Спас, как е възможно да няма светия? Въпросът е напълно резонен защото хотели с такова име наистина съществуват-и на Велинград и по морето, както и църкви-в столицата и в Несебър. Малката подробност е че храмовете, за които спазването на православния календар е задължително, всъщност се казват „Възнесение Господне“ какъвто се води утрешния, но започващ от днес празник. Спасовден идва не от собствено име, а е наречен така на Спасителя. На утрешния ден Исус се възнася на небето, с което завършва делото на Спасението-оттам и названието Спасовден.

Според народните схващания на този ден Господ прибира душите на всички покойници, които е пуснал на свобода сред хората на Велики четвъртък. Затова жените отиват рано сутринта на гробищата, раздават варено жино е хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на "оня свят". Вярва се, че на Спасовден болните могат да се излекуват, ако преспят на поляна, където расте билката росен.

С народните схващания обаче е свързано и трансформирането на празника от високо религиозен в палав до неприличност. И недопустим за непознаване от жени, които са истински облагодетелстваните от него.

Незнайно кой / може би жена?/ е измислил че на този ден булките които още не са добили дете, могат да се борят срещу безплодието без да се съобразяват с брачни клетви и ревността на половинката си. В нощта преди Спасовден, момата отива на къра, където трябва да преспи под растението росен. Но не сама а с придружител, който не трябва да и е кръвен роднина. Двамата си взимат неща за подсилване-пита, варена кокошка и бъклица с вино, и цяла нощ усилено се борят срещу безплодието. В някои вариации жената отива сама и се отдава на случаен и непознат човек, който първи я намери в среднощното обикаляне на поляните. Оттам и изразът „Те ти булка Спасовден“, който се използва за нещо, което те е сварило внезапно и неподготвен, но не е непременно лошо.
Ако жената зачене в тази палава нощ се смята, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние.

Магическата нощ е тази вечер, а поне ако се вярва на табелите, на Ямача и другите паркове в Хасково е пръскано срещу кърлежи. Трябва ви само кокошка.

Същинският празник Възнесение Господне е с плаваща дата-празнува се винаги 40 дни след Възкресение Христово/Великден/. В случая се пада утре, 21-ви май. Знаменателния ден ще бъде отбелязан с литийно шествие от църквата Св. Архангел Михаил до параклиса на Ямача, който за изненада на някои все пак се нарича Възнесение Господне, а не Свети Спас.

Г.Христов

На този ден вярващите целуват иконата на Спасителя
Параклисът Възнесение господне събира богомолците в магичната нощ преди празника
Непрекъснато прииждаха още, за да се помолят за здраве и берекет

Днес се раздава светен фасул, утре-светен курбан
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини