От х:

Днес в x:

21 °C

Нашенско светило в Щатите тормози седмокласници за елитните гимназии

Изпитът стартира в 10 часа след отваряне на вариантът за изпитен тест

Неизвестният в България, но пък познат в САЩ автор Мирослав Пенков е препъникамъкът за седмокласниците при опита им да влязат в елитните гимназии. 1825 завършващи основното днес се потят в изпита по БЕЛ, като залогът е да намерят желаното място от 1066-те, които им предлагат профилирани и професионални гимназии с прием след 7-ми клас.
За там обаче учениците ще трябва да минат и през втория модул на изпита, който е преразказ с елементи на разсъждение по откъс от неизучавания в училище Мирослав Пенков. Във фокус е разказът му „На изток от запада“, от едноименния сборник издаден през 2011-та година. С тази творба Пенков е печелил награда на BBC и други литературни признания.

В наградената книга авторът разказва главно за себе си и детството си, явно преценени за достатъчно интересни за да занимават и читателите. Спорно е обаче доколко ще им е интересно на тях. Бегъл прочит на произведенията разкрива стил „моят дневник“, без любимия за децата екшън /действие/ и с ограничена до минимум пряка реч. За разлика от книжарниците, където за всеки влак си има пътници, тук всички амбициозни ученици трябва да се качат на влака на Пенков поне за час и половина. Толкова им е времето да разсъждават върху творбата му и да я преразкажат от позицията на неутрален наблюдател. Това е и разликата с предходни години, когато заданието например е било да поднесат своя текст от името на някой от героите.

Учениците, разбира се, могат да си спестят преразказа на Пенков и да завършат изпита само с предхождащия първи модул. Той е под формата на стандартен тест и за него са отделени 60 минути. Получената оценка се брои за текуща от настоящата учебна година и с нея дори може да се кандидатства за гимназиите. Шансът за добро класиране обаче ще е поне с 1/3 по-малък. По регламент тестът носи 65 точки, а преразказа 35. Резултатите ще станат ясни на 3-ри юни. Вдруги ден е втория изпит за седмокласниците, който за разлика от провеждащите се по същото време матури, е задължително по математика.

Г. Христов

Изпитът започна с усмивки, но за някои завърши предсрочно
Телефоните бяха прибрани на учителското бюро
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ба
  баница
  4 0
  13:40, 20 май 2015
  "Лудост и безумие" в жълто.
  • Su
   suziii
   2 0
   14:24, 20 май 2015
   Жълтото е таксиджийски цвят - нормално ем комфортно чувство.
  • Жъ
   Жълтур
   1 0
   18:57, 21 май 2015
   То само едни специални хора имат жълти книжки и ги пазят на специални места.
 • 2
  Уч
  Учителка
  17 -2
  14:12, 20 май 2015
  Уважаеми господин Христов, пишете в статията си, че учениците е трябвало да правят преразказ с елементи на разсъждение, което не е вярно. Дори по критериите за оценяване, ако ученикът е допуснал някакво разсъждение, му се отнемат точки. Дидактическата задача е преразказ от името на неутрален разказвач (един от видовете трансформиращ преразказ), както сте писали на друго място. Учениците трябва да сменят (трансформират) гледната точка- т.е.- да преразкажат текста в трето лице, за разлика от оригиналния текст, който е в първо лице.
 • 3
  Що
  Що пишете така
  0 0
  16:21, 20 май 2015
  Авторът на статията е трябвало да разгледа внимателно снимката с телефоните преди да пише текста. Ако беше наблюдателен щеше да види, че мобилните не са на бюрото на учителката, а на шкафчетата на децата. Освен ако авторът не е учил в училище,
  • Що
   Що пишете така
   0 0
   16:22, 20 май 2015
   в което учителят е преподавал зад гърба на учениците.

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини