От х:

Днес в x:

Нашенско светило в Щатите тормози седмокласници за елитните гимназии

Изпитът стартира в 10 часа след отваряне на вариантът за изпитен тест

Неизвестният в България, но пък познат в САЩ автор Мирослав Пенков е препъникамъкът за седмокласниците при опита им да влязат в елитните гимназии. 1825 завършващи основното днес се потят в изпита по БЕЛ, като залогът е да намерят желаното място от 1066-те, които им предлагат профилирани и професионални гимназии с прием след 7-ми клас.
За там обаче учениците ще трябва да минат и през втория модул на изпита, който е преразказ с елементи на разсъждение по откъс от неизучавания в училище Мирослав Пенков. Във фокус е разказът му „На изток от запада“, от едноименния сборник издаден през 2011-та година. С тази творба Пенков е печелил награда на BBC и други литературни признания.

В наградената книга авторът разказва главно за себе си и детството си, явно преценени за достатъчно интересни за да занимават и читателите. Спорно е обаче доколко ще им е интересно на тях. Бегъл прочит на произведенията разкрива стил „моят дневник“, без любимия за децата екшън /действие/ и с ограничена до минимум пряка реч. За разлика от книжарниците, където за всеки влак си има пътници, тук всички амбициозни ученици трябва да се качат на влака на Пенков поне за час и половина. Толкова им е времето да разсъждават върху творбата му и да я преразкажат от позицията на неутрален наблюдател. Това е и разликата с предходни години, когато заданието например е било да поднесат своя текст от името на някой от героите.

Учениците, разбира се, могат да си спестят преразказа на Пенков и да завършат изпита само с предхождащия първи модул. Той е под формата на стандартен тест и за него са отделени 60 минути. Получената оценка се брои за текуща от настоящата учебна година и с нея дори може да се кандидатства за гимназиите. Шансът за добро класиране обаче ще е поне с 1/3 по-малък. По регламент тестът носи 65 точки, а преразказа 35. Резултатите ще станат ясни на 3-ри юни. Вдруги ден е втория изпит за седмокласниците, който за разлика от провеждащите се по същото време матури, е задължително по математика.

Г. Христов

Изпитът започна с усмивки, но за някои завърши предсрочно
Телефоните бяха прибрани на учителското бюро
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ба
    баница
    4 0
    13:40, 20 май 2015
    "Лудост и безумие" в жълто.
    • Su
      suziii
      2 0
      14:24, 20 май 2015
      Жълтото е таксиджийски цвят - нормално ем комфортно чувство.
    • Жъ
      Жълтур
      1 0
      18:57, 21 май 2015
      То само едни специални хора имат жълти книжки и ги пазят на специални места.
  • 2
    Уч
    Учителка
    17 -2
    14:12, 20 май 2015
    Уважаеми господин Христов, пишете в статията си, че учениците е трябвало да правят преразказ с елементи на разсъждение, което не е вярно. Дори по критериите за оценяване, ако ученикът е допуснал някакво разсъждение, му се отнемат точки. Дидактическата задача е преразказ от името на неутрален разказвач (един от видовете трансформиращ преразказ), както сте писали на друго място. Учениците трябва да сменят (трансформират) гледната точка- т.е.- да преразкажат текста в трето лице, за разлика от оригиналния текст, който е в първо лице.
  • 3
    Що
    Що пишете така
    0 0
    16:21, 20 май 2015
    Авторът на статията е трябвало да разгледа внимателно снимката с телефоните преди да пише текста. Ако беше наблюдателен щеше да види, че мобилните не са на бюрото на учителката, а на шкафчетата на децата. Освен ако авторът не е учил в училище,
    • Що
      Що пишете така
      0 0
      16:22, 20 май 2015
      в което учителят е преподавал зад гърба на учениците.
Последни новини